Argumente pentru interzicerea organismelor modificate genetic
Rezultatele unui studiu francez arată că organismele modificate genetic sunt periculoase pentru sănătate chiar consumate în cantităţi mici.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 20 Septembrie 2012, 15:12
Cercetătorii francezi oferă primul argument ştiinţific pentru interzicerea organismelor modificate genetic, după ce, în numeroase rânduri, organizaţii neguvernamentale au semnalat potenţialul pericol pentru sănătate.
Rezultatele unui studiu încheiat recent arată că sunt periculoase pentru sănătate chiar consumate în cantităţi mici.
Caracteristicile organismelor sunt modificate genetic în laborator pentru a le creşte rezistenţa la secetă, la dăunători, la ierbicide puternice sau la temperaturi scăzute.
Organismele modificate genetic sunt cultivate preponderent în Statele Unite, europenii fiind mai circumspecţi în ceea ce priveşte efectele pe care le-ar putea avea asupra sănătăţii, dar şi impactul pe care îl au asupra ecosistemului.
După numai un an în care au fost hrăniţi cu porumb modificat genetic, şobolanii pe care a fost făcut testul s-au îmbolnăvit foarte grav. Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculară, cel care a condus echipa de cercetători explică.
"La femele, în 93% din cazuri s-au format tumori mamare. Mai este vorba şi de toxicitate pato-renală. Glandele de detoxifiere, cele care permit rinichilor să purifice organismul în caz de intoxicaţii alimentare, s-au îmbolnăvit foarte rău, înregistrându-se nefropatii progresive cronice", a declarat Gilles-Eric Seralini.
Efecte toxice "s-ar putea înregistra şi la om"
În acest context, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a declarat că doreşte ca procedurile de omologare a organismelor modificate genetic să fie mult mai stricte în Uniunea Europeană.
La rândul său, eurodeputatul ecologist José Bové a cerut Comisiei Europene să suspende imediat autorizaţiile pentru culturile europene de porumb şi de cartofi modificaţi genetic.
"În primul rând trebuie refăcut studiul. În aşteptarea unei confirmări sau infirmări a lui, trebuie suspendate toate autorizaţiile de culturi de organisme modificate genetic în Europa, precum şi importurile pentru alimentaţia animalelor", a spus José Bové.
În România se cultivă porumb modificat genetic doar pentru uz furajer, nu pentru consum uman.
Suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic sunt în scădere şi anul acesta vor fi mai puţin de 300 de hectare în România cu porumb modificat genetic, afirmă Attila Szocs, administratorul Centrului de informare asupra organismelor modificate genetic, o organizaţie neguvernamentală.