Aproape 60 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în Uniunea Europeană
Aproape 60 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în Uniunea Europeană, arată cele mai noi date ale statisticii comunitare Eurostat.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Octombrie 2023, 06:38
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Aproape 60 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi în Uniunea Europeană, arată cele mai noi date ale statisticii comunitare Eurostat. Acest lucru înseamnă 131 de kg pe cap de locuitor. Ultimele măsurători arată că românii aruncă o cantitate similară. Diferă, însă, doar produsele aruncate.
Reporter: Bogdan Isopescu: ”Uniunea Europeană a produs 58,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, adică alimente care pur și simplu nu au fost consumate și s-au stricat. 54% din această cantitate reprezintă alimente aruncate de către gospodării, ceea ce echivalează cu 70 de kg pe cap de locuitor. 21% reprezintă risipă făcută de producătorii de alimente și băuturi, iar nouă procente provin din restaurante și alte servicii de acest gen. În fine, risipa alimentară cea mai scăzută, în speță șapte procente, provine din magazine. În total, în Uniunea Europeană, media arată că anual se aruncă 131 de kg pe cap de locuitor. Șapte state membre, printre care și țara noastră, nu au raportat date către Eurostat, însă ultimul studiu al Națiunilor Unite arată că din gospodăriile românești provine o cantitate similară cu cea a mediei din spațiul comunitar, în speță 70 de kg pe cap de locuitor. Una din diferențele majore este că România are cel mai mare procent de populație risc de sărăcie, 34,4 procente, conform Eurostat, ceea ce înseamnă că, deși au venituri mai mici, românii aruncă la fel de mult ca restul europenilor. În țara noastră ajunge la gunoi în special hrana gătită, fructele, legumele, produsele de panificație și lactatele. Pe ultimul loc este carnea.”/RADOR RADIO ROMÂNIA/