Apele se retrag din zonele inundate din Republica Moldova
Soluţia ruperii controlate a digului de la Nîrnova, în aval de Nemţeni, pe rîul Prut, s-a dovedit eficientă, în zonele afectate de inundaţii, apele începând să se retragă.
Articol de Mario Balint, 16 Iulie 2010, 18:48
În ultimele ore apa a scăzut cu peste 40 de centimetri la Nemţeni. Din păcate, breşa de la Nîrnova şi diferenţa de nivel între localităţi a făcut ca apa să crească la Cotul Morii şi Obileni, unde s-a ridicat pînă la nivelul superior al digului din saci de nisip.
Lt. col. Sergiu Răilean, comandantul grupării tactice Moldova, care acţionează în Raionul Hînceşti a declarat că 140 de militari au muncit 12 ore, fără întrerupere pentru construirea celui de-al doilea dig, pentru a se evita inundarea şoselei, singura cale de acces spre satul Nemţeni.
Aseară o ploaie torenţială s-a revărsat peste cele petru sate inundate, ducând la ruperea a trei diguri în dreptul localităţii Obileni iar mai multe case au fost inundate.
Detaşamentul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă din România foloseşte bărcile din dotare pentru evacuarea animalelor din satul Cotul Morii.
Vineri după-amiază, românii au participat la recuperarea şi transportul în siguranţă a iconostasului bisericii din Cotul Morii, obiect de patrimoniu.
Comandantul detaşamentului românesc, lt.col. Marian MIhai spune că s-a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru a salva ce se mai putea din cele 4 sate afectate, Nemţeni, Obileni, Sărăteni şi Cotul Morii.
Bilanţul inundaţiilor
În Raionul Hânceşti bilanţul este tragic. Aici s-au înregistrat 2 morţi, 2700 de persoane evacuate, peste 850 de gospodării afectate de apă, iar aproape 200 de case sânt deja prăbuşite.
Autorităţile, dar şi alţi donatori privaţi, au pus la dispoziţia sinistraţilor 74 de tone de produse alimentare de primă necesitate, 39 de tone de apă potabilă şi 42 de tone de îmbrăcăminte.
Militarii Brigăzii 2 Mecanizate Chişinău au mai adus, în cursul zilei de vineri, un transport de ajutoare umanitare sinistraţilor din Obileni.
Potrivit ministrului Victor Bodiu, coordonatorul Grupului guvernamental de lucru pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor din Raionul Hânceşti, problemele în această zonă vor persista pentru multe luni.
Populaţia sinistrată va avea nevoie de produse alimentare de primă necesitate încă cel puţin şapte luni, aproximativ 8,5 tone de alimente săptămânal.