Apel pentru protejarea dreptului la liberă exprimare
Statele Unite au reînnoit de ziua internațională a libertății presei, sărbătorită vineri, apelul către guvernele din întreaga lume pentru protejarea dreptului la liberă exprimare.
04 Mai 2013, 11:21
Într-o campanie desfăşurată timp de 10 zile, Departamentul de Stat a prezentat zilnic cazuri de jurnalişţi care se află în închisoare, au dispărut, au fost ucişi sau sunt harţuiţi şi discreditaţi.
În cele 10 zile ale campaniei, Departamentul de Stat a prezentat diferite cazuri: situaţiile a trei jurnalişti din Ecuador sau cazul unei publicaţii din Sri Lanka ai cărei angajaţi sunt bătuţi.
În ultima lună sediul ziarului a fost incendiat şi echipamentul distrus.
În ziua a cincea a campaniei a fost amintit Vladimir Goncharenko, jurnalistul ucrainean ucis anul trecut la câteva zile de la prezentarea rezultatelor unei anchete legate de depozitarea a 180 de tone de deşeuri chimice şi radioactive.
Nu au lipsit cazuri din Cuba, China, Iran sau Etiopia.
Şefa diplomatiei publice americane, Subsecretarul de Stat Tara Sonenshine a insistat vineri la Washington, la o întâlnire cu jurnalişti din 20 de ţări că libertatea presei şi accesul la informaţie sunt esenţiale pentru o societate funcţională.
“Fără informare, aspiraţiile sunt reprimate, economiile se sufocă iar dezvoltarea statelor este oprită”, a spus subsecretarul de stat.
Ea a arătat că pentru zone precum Europa Centrală şi de Est una din soluţiile pentru sprijinirea libertăţii presei este dezvoltarea organizaţiilor ne-guvernamentale specializate în cazurile care vizează jurnalişti.
La aceeaşi discuţie, Michael G. Kozak, trimis special pentru monitorizarea şi combaterea anti-semitismului în cadrul Biroului pentru democraţie, drepturile omului şi muncă, a admis că pentru libertatea de expresie din Orientul Apropiat, “timpurile nu sunt favorabile”.
Potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, o organizaţie ne-guvernamentală care promovează libertatea presei la nivel global, de la inceputul anului până acum au fost ucişi 17 jurnalişti.
Numărul jurnaliştilor omorâţi în ultimii 20 de ani e de aproape o mie.
Infografic despre libertatea presei. Sursa: unesco.org.