Apel pentru adoptarea unei politici comune privind energia la nivelul UE
Managementul comun ar urma să acopere atât mecanismele de achiziţie, cât şi stocarea.
Articol de Radiojurnal, 19 Martie 2022, 04:30
Liderii din patru ţări din sudul Uniunii Europene, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia au făcut un apel pentru adoptarea, la nivelul Uniunii, a unei politici comune în domeniul energiei pentru a face faţă creşterii preţurilor şi pentru a reduce dependenţa de Rusia.
Managementul comun ar urma să acopere atât mecanismele de achiziţie, cât şi stocarea, conform Reuters. Se propun măsuri de absorbţie a profiturilor excedentare, obţinute de companiile din energie şi o plafonare temporară a preţurilor la gazele naturale.
Din Roma a relatat Elena Postelnicu, corespondenta RRA.
Elena Postelnicu:Vineri, la Roma a avut loc un summit /.../ pentru a coordona poziţiile ţărilor mediteraneene în chestiunea strategică a gazului, armă de distrugere economică în acest război din Europa de est, de unde provin 40% din resursele energetice ale Italiei. Special pentru asta, premierul Mario Draghi s-a întâlnit cu omologul său spaniol, Pedro Sánchez, cu cel portughez, António Costa, şi grecul Kyriakos Mitsotakis. Obiectivul a fost acela de a ajunge la Consiliul European de la Bruxelles din 24-25 martie cu o poziţie comună a ţărilor din aceeaşi zonă, care nu sunt întotdeauna de acord cu statele din nord, cum ar fi Germania şi Olanda, dar şi cu Franţa, care îşi asigură o mare parte din necesarul său de energie electrică din energie nucleară pe care o vinde şi Italiei. Provocarea energetică depăşeşte urgenţa declanşată de războiul din Ucraina, a comentat premierul italian, Mario Draghi, subliniind că trebuie să se ia măsuri imediate în această privinţă.
Mario Draghi: Cu toţii avem sentimentul că trebuie să facem ceva substanţial, semnificativ, imediat. Trebuie să sprijinim puterea de cumpărare a familiilor, în special a celor mai vulnerabile şi a întreprinderilor noastre.
Elena Postelnicu:Draghi a mai remarcat totodată că Uniunea Europeană a reacţionat cu unitate şi determinare la agresiunea rusă.
Mario Draghi: Trebuie să dăm dovadă de aceeaşi coeziune şi convingere pentru a ne proteja economiile de consecinţele unui război. În anii următori, Europa are în faţă investiţii semnificative în domeniile apărării, politicii energetice şi protecţiei mediului. Aceste cheltuieli sunt prea mari pentru orice buget naţional. Războiul din Ucraina ne cere să ne îndreptăm cu maximă urgenţă către răspunsuri cu adevărat europene.
Elena Postelnicu: Obiectivul guvernului italian este de a împinge Comisia Europeană şi celelalte state membre să adopte măsuri incisive pentru a proteja toate ţările membre într-un sector care este decisiv pentru viitorul Europei. Draghi a subliniat că stocarea comună ne permite să ne protejăm reciproc în cazul unor şocuri izolate.
Mario Draghi: Achiziţiile comune ne permit să negociem mai bine cu furnizorii. În ultimele săptămâni am dat comisiei un impuls clar pentru a merge în această direcţie, pentru a impune un plafon la preţul importurilor de gaze şi pentru a rupe legătura dintre preţul gazelor şi cel al energiei electrice.
Elena Postelnicu: Toţi cei trei omologi ai premierului Mario Draghi au fost de acord cu poziţia adoptată.