Anul acesta, Paștele va fi „mai diferit ca niciodată”
Cancelarul german Angela Merkel le-a transmis conaționalilor săi să respecte restricțiile impuse de autorități.
Articol de Vlad Drăghicescu, Bonn, 06 Aprilie 2020, 05:51
Paștele va fi anul acesta mai diferit ca niciodată, le-a transmis cancelarul german Angela Merkel conaționalilor, rugându-i să respecte restricțiile severe impuse de autorități asupra libertății de mișcare.
Deși sărbătoarea Învierii Domnului nu va coincide cu repornirea economiei, experții germani fac numeroase recomandări pentru revenirea la normalitate a societății.
Sub conducerea lui Clemens Fuest, directorul Institutului de Cercetare Economică de la München, 14 experți au elaborat recomandări cu privire la modul în care Germania ar putea relaxa în următoarea perioadă restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.
Christiane Woopen, profesoară de etică medicală la Universitatea din Köln, membră a acestui grup de analiză, a explicat la televiziunea publică ARD că revenirea la normalitate a societății și economiei nu poate avea loc decât treptat.
Criteriile identificate de oamenii de știință germani sunt următoarele: unu - riscul de infectare în funcție de domeniul de activitate. În domeniile cu risc de infectare scăzut activitate ar putea fi reluată mai repede. Doi: pentru cine este infectarea cu COVID-19 deosebit de periculoasă, iar îmbolnăvirea deosebite de chinuitoare. Trei: ce domenii sunt deosebit de importante pentru societate. Importanța școlilor și a universităților este diferită de aceea a cluburilor de noapte, a explicat Woopen. În fine, al patrulea criteriu se referă la cât de bine pot fi implementate măsurile de protecție. Se poate menține distanța recomandată între oameni, se poate purta mască de protecție la locul de muncă.
Christiane Woopen spune că în cazul în care propagarea infecției este oprită, trebuie discutat despre retragerea treptată a restricțiilor. Să nu uităm de oamenii ce sunt acum în mare pericol din cauza acestor măsuri dure de limitare a libertății, de pildă, copiii ce riscă să fie abuzați, persoanele bolnave din pricina dependențelor de tot felul sau persoanele cu risc de sinucidere, a spus doamna Woopen.
Aceasta a mai precizat că momentul potrivit pentru reîntoarcerea la normalitate trebuie hotărât de decidenții politici, ce pot găsi îndrumare în criteriile furnizate de cei 14 experți.
Trebuie să îndurăm gândul că nu putem stabili o foaie de parcurs precisă pentru următoarele șase luni, însă oamenii politici se pot pregăti pentru ceea ce urmează colectând informații ce vor sta la baza deciziilor viitoare, a spus experta renană.
Date fiind consecințele economice grave ale pandemiei de coronavirus, se înmulțesc și pledoariile pentru programe de stimulare economică.
Premierul landului Bavaria, creștin-socialul Markus Söder, este încredințat că un program generos de stimulente economice și o strategie amplă de relaxare fiscală pot ajuta Germania să își repună economia pe picioare o dată ce criza se va fi încheiat.