"Anne de Kiev", brigadă de luptă ucraineană formată și echipată integral în Franța
Două mii de militari ucraineni beneficiază în această toamnă de instruire pe unul dintre câmpurile de antrenament ale Armatei Franceze.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Noiembrie 2024, 13:07
Franța a fost consecventă, încă de la începerea invaziei rusești, în angajamentul său de susținere a rezistenței ucrainene atâta timp cât va fi nevoie. Astfel, pe lângă ajutorul militar și umanitar, Franţa s-a angajat să instruiască militari ucraineni pe propriul teritoriu. 2.000 dintre ei beneficiază în această toamnă de instruire pe unul dintre câmpurile de antrenament ale Armatei Franceze, situat în estul țării, cu rezultate deja foarte bune. Corespondenta RRA în Franța, Daniela Coman, a vizitat locurile unde sunt formați soldații ucraineni în cadrul unei acțiuni organizate pentru presa străină de Ministerul francez al Forțelor Armate.
Reporter: Formarea brigăzii 'Anne de Kiev' este un proiect ambițios și unic în cadrul Coaliției Europene de Asistență Militară pentru Ucraina, un program de instruire complet pornind de la pregătirea soldaților până la cea a membrilor statului major al brigăzii. Francezii au propus inițial un plan de formare, asupra căruia ucrainenii au făcut modificări în funcție de nevoile lor și de condițiile specifice luptei de pe front. Scopul pregătirii constă în crearea unei brigăzi capabile să se angajeze în luptă, cu soldați în stare să folosească toate echipamentele furnizate de Franța în cadrul ajutorului său militar acordat Ucrainei. 90% dintre soldații ucraineni instruiți în Franța sunt recrutați recent, fără experiență militară, de vârste diferite, cu o medie de 38 de ani.
Unul dintre comandanții francezi, locotenent-colonelul Paul, ne-a precizat că acum ei știu să folosească vehiculele militare franceze.
Lt.col. Paul: Franța-i furnizează Ucrainei anumite echipamente militare în mod regulat de destul de mult timp: vehicule blindate de infanterie, tancuri de luptă, tunuri, armament. Echipamentul pe care ei s-au antrenat este același pe care îl vor regăsi în Ucraina, deja donat sau în curs de a fi donat de către Franța. Majoritatea celor pe care îi avem aici sunt noi în serviciu, prin urmare nu au nicio experiență de front. Desigur, printre șefii și instructorii ucraineni sunt oameni care au luptat deja cu echipamentul francez. Am luat în calcul și specificul luptelor din timpul iernii, care este diferit. Noi îi învățăm elementele de bază. Ei vor parcurge o perioadă de adaptare odată reveniți pe teritoriul ucrainean. Însă trebuie spus că toate echipamentele de aici, pe care ei s-au antrenat, sunt făcute să funcționeze perfect și iarna, inclusiv pe frig extrem.
Instruirea oferită de armata franceză încearcă să răspundă tuturor nevoilor partenerilor ucraineni, integrând factori operaționali și logistici, scopul final fiind o pregătire adaptată de înalt nivel în domenii diverse: infanterie, artilerie, blindate, folosirea dronelor, deminare, luptă în zone urbane.
Căpitanul Arnault, responsabil pentru utilizarea tunurilor autopropulsate Caesar, bijuteria artileriei franceze, dintre care 30 se află deja pe frontul din Ucraina, ne-a explicat cum s-a desfășurat instruirea în domeniul său de competență.
Cpt Arnault: Caesar este un tun de înaltă performanță, dar relativ simplu de utilizat. Soldații ucraineni au primit o pregătire inițială în Ucraina, la școala lor de artilerie datorită instructorilor lor formați anterior în Franța. Când au ajuns aici, stăpâneau cât de cât tehnica de folosire. Am lucrat cu ei pentru a îmbunătăți unele aspecte și a corecta anumite erori de manipulare, beneficiind de trei săptămâni de formare în deplină siguranță în Franța.
Căpitanul Lois, instructor de infanterie și director de exerciții, a însoțit delegația de jurnaliști pe câmpul de luptă, printre tranșee, unde era în curs de desfășurare un exercițiu de amploare cu o durată de 36 de ore, fără pauză, cu scopul de a-i supune pe militarii participanți la un test, nu doar de luptă, ci și de suprasolicitare, de rezistență la stres, la oboseală și lipsă de somn.
Cpt. Loïs: Inspectorii francezi au aici două roluri. Primul este acela de a instrui, de a-i încadra și supraveghea pe ucraineni și al doilea de a juca rolul forței adverse și a asigura animația, pentru ca exercițiul să capete volum și să se desfășoare în condiții cât mai apropiate de cele reale. Exercițiul propriu-zis are loc la nivel de batalion, a început azi-noapte, în etape, între orele 2:00 și 6:00 și are caracter defensiv. Obiectivul său este ca ucrainenii să poată pune în aplicare tot ce au învățat în toate aceste săptămâni de antrenament.
Peste 1500 de cadre militare franceze au fost implicate în instruirea ucrainenilor. Colonelul Fabien, comandant pentru instrucția tactică, se declară mulțumit de calitatea pregătirii dobândite de ei până în prezent.
Col.Fabien: Nouă săptămâni sunt suficiente, programul fiind gândit pentru o armată ce trebuie să facă rapid progrese. Am experimentat astfel de pregătiri cu soldații francezi, am instruit oameni în aproximativ aceeași perioadă de timp, cu rezultate bune. Nivelul ucrainenilor a avansat destul de repede. Au învățat multe, au absorbit într-adevăr instrucțiunile pe care li le-am dat. Între momentul sosirii și prezent, pot spune că au ajuns la un nivel foarte bun.
În Franța, soldații ucraineni au beneficiat de condiții de cazare și masă la aceleași standarde cu armata franceză, mesele fiind chiar îmbunătățite cu anumite produse la solicitarea lor.
Pe perioada instrucției li s-au asigurat traducători. A fost amenajat pentru ei un spațiu generos de petrecere a timpului liber, cu mașini de jocuri, mese de tenis, posibilitatea de a asculta muzică, televizoare unde seara puteau urmări programe ale televiziunilor ucrainene.
Pe toată perioada șederii în Franța au acces la internet pentru a comunica cu cei de acasă și le-au fost permise vizite ale rudelor sau prietenilor care au putut veni să-i vadă.