Anchetă în Franţa asupra efectelor ţigării electronice
Pentru că ţigarea electronică tinde să devină un dispozitiv răspândit, ministerul sănătăţii de la Paris vrea să evalueze raportul risc-beneficiu.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 05 Martie 2013, 19:29
Autorităţile franceze au deschis o anchetă privind efectele ţigărilor electronice.
Pentru că tinde să devină un dispozitiv răspândit, ministrul sănătăţii de la Paris spune că trebuie evaluat raportul risc-beneficiu.
Odată cu interzicerea fumatului în locurile publice, ţigara electronică a câştigat teren în Franţa, iar autorităţile vor să determine dacă este un produs de larg consum sau un dispozitiv medical.
Primele prototipuri ale ţigării electronice au fost create în 2006, dar numai de aproximativ un an acest obiect cunoaşte un veritabil succes în rândul fumătorilor din Franţa.
La ora actuală, numărul adepţilor este de circa 500 de mii.
Ei cred că o astfel de ţigară este mai puţin costisitoare şi mai puţin nocivă.
Prudenţa, cuvântul de ordine al autorităţilor franceze
Specialiştii pneumologi de la spitalul parizian "Pitie-Salpetriere" susţin că în termen de pericol pentru sănătate "se pare că ţigara electronică nu-i ajunge ţigării obişnuite nici la degetul mic".
În egală măsură, însă, nimeni nu a întreprins analize aprofundate asupra impactului ei pe termen lung.
Ministrul sănătăţii, Marisol Touraine, a anunţat că a cerut o anchetă asupra efectelor ţigării electronice.
"Am cerut serviciilor mele să-mi spună foarte exact despre ce fel de produs este vorba. Putem considera că este un produs de larg consum, este un dispozitiv medical. Totodată, trebuie să evaluăm raportul dintre riscuri şi beneficii" spune inistrul sănătăţii, Marisol Touraine.
Acum doi ani, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor recomanda ca ţigara electronică să nu fie folosită, ea conţinând cantităţi de nicotină mai mult sau mai puţin importante, care chiar în concentraţii scăzute ar putea conduce la efecte nedorit de grave.