Anchetă deschisă în Franţa după apariţia unor noi inscripţii antisemite
La Paris au apărut noi inscripţii antisemite pe faţadele unor imobile şi pe mobilierul urban, la o zi după apelul preşedintelui Macron la combarerea urii împotriva evreilor
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Februarie 2019, 03:12
"A sosit timpul să acţionăm. Antisemitismul nu este problema evreilor, ci este o problemă a ţării" - afirma, miercuri, la reuniunea Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa, preşedintele Emmanuel Macron, care, pe lângă discursul emoţionant, a anunţat o serie de măsuri ferme pentru a combate ura de sorginte antirasistă şi antisemită. Ieri de dimineaţă, însă, pe faţadele mai multor imobile din Paris au fost descoperite în jur de zece mesaje antisemite însoţite de zvastici naziste. Asta după ce miercuri, în apropiere de Lyon un alt cimitir evreiesc a fost vandalizat, ca şi cel de la începutul săptămânii intr-un sat din Alsacia.
Preşedintele Uniunii Studenţilor Evrei din Franţa, Sacha Ghozlan, a reacţionat faţă de necesitatea de a responsabiliza platformele de pe internet în legătură cu combaterea atacurilor antisemite.
Sacha Ghozlan: "De mulţi ani, persoane condamnate de justiţie deja poate şi de zece ori pentru afirmaţii rasiste şi antisemite continuă să o facă, pentru că reţelele sociale precum Twiter, Youtube sau Facebook nu aplică legea franceză. Este nevoie să le determinăm să o facă. Este, cred, şi sensul afirmaţiilor făcute de preşedinte aseară: "Cred că aceste măsuri sunt indispensabile în acest moment, dacă vrem într-adevăr să acţionăm împotriva propagării urii pe interne. Acest platforme nu ţin cont decât de sancţiuni pecuniare".
Deputata din partea partidului prezidenţial La République En Marche desemnată să redacteze un proiect de lege privind lupta împotriva urii pe internet, Laetitia Avia, a explicat presei că va propune presei un mecanism uniformizat şi simplu. Obiectivul este responsabilizarea reţelelor sociale şi crearea de facilităţi pentru utilizatorii care pot cădea victime de a raporta rapid şi uşor orice agresiune de acest gen.
De exemplu, va exista obligativitatea ca în maxim 24 de ore orice mesaj ce îndeamnă la ură să fie şters, în caz contrar platformele respective vor suporta consecinţele. Poate fi vorba de amenzi de milioane de euro, raportate la cifra de afaceri în Franţa pe care aceste societăţi vor fi obligate să le plătească. Cât priveşte autorii mesajelor, va fi creat un mecanism prin care ei să fie identificaţi şi deferiţi justiţiei, care le va putea aplica pedepse penale mult mai rapid, pentru că în prezent procedura este anevoioasă şi le afectează emoţional mai mult pe victime.