Amendamentele Constituţiei Ungariei, "compatibile cu normele UE"
Ministerul ungar de externe a cerut unor experţi străini în drept constituţional să analizeze amendamentele aduse Constituţiei Ungariei, criticate recent pe plan internaţional.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 08 Mai 2013, 19:52
Ministerul ungar de Externe, Janos Martonyi a cerut unor experţi străini în drept constituţional să analizeze ultimele amendamente ale Constituţiei Ungariei, criticate recent pe plan internaţional.
Experţii au stabilit că amendamentele sunt în mare parte compatibile cu normele europene, existând, însă, câteva prevederi atacabile.
Prevederile atacabile sunt, potrivit experţilor, cele care arată că nu se pot prescrie crimele comise în timpul regimului comunist, că trebuie recunoscute afirmaţiile legate de evenimentele sau comportamentele din perioada comunismului şi că libertatea de exprimare poate fi restricţionată în situaţia în care se aduce atingere naţiunii ungare şi comunităţilor naţionale, în condiţiile în care este vorba despre noţiuni prea vagi.
În luna aprilie, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso evidenţiase într-o scrisoare trimisă premierului, Viktor Orban, preocupările legate de 3 amendamente din constituţie.
Amendamentele se referă la atribuţiile preşedintelui Oficiului Naţional Judiciar de a transfera cauze, la restricţiile privind difuzarea de publicitate electorală în campania pentru alegerile europarlamentare la posturile private de radio şi televiziune, precum şi la posibilitatea introducerii unei taxe speciale în cazul în care Ungaria va avea obligaţii financiare ca urmare a hotărârilor Curţii Europene de Justiţie.
Proiectele depuse în parlament nu conţin însă prevederi legate de cel de-al treilea aspect criticat de Comisia Europeană, şi anume introducerea unei taxe speciale pentru acoperirea eventualelor obligaţii de plată decise de Curtea Europeană de Justiţie.
Ultimele modificări ale Constituţiei ungare sunt examinate şi de Comisia Europeană, dar şi de Comisia de la Veneţia, şi este de aşteptat ca opiniile experţilor organismelor internaţionale să fie făcute publice în iunie.