Alvin Toffler, o privire asupra următorilor 40 de ani
Autorul cărţii "Şocul viitorului" prezice că femeile vor avea o mai mare putere de decizie, musulmanii vor emigra masiv către Occident, iar un număr mare de oameni vor cultiva legume şi îşi vor produce propria lor hrană.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Octombrie 2010, 18:37
Celebrul scriitor şi futurolog american, Alvin Toffler, crede că în următorii patruzeci de ani, femeile vor avea o putere de decizie de neegalat până în prezent, migraţia musulmanilor în Occident va creşte iar mersul la birou nu va mai fi o obişnuinţă, transmite AFP.
Conform studiului realizat de Toffler Associates, un cabinet de consultanţă înfiinţat de Alvin Toffler, Africa de Sud va avea o creştere economică susţinută, în timp ce Orientul Apropiat va deveni "un amestec de religii, mişcări religioase şi etnii".
Pentru următoarele patru decenii, Toffler Associates estimează că un număr mare de oameni vor cultiva legume şi îşi vor produce propria lor hrană, pentru a depinde din ce în ce mai puţin de marii producători şi distribuitori de alimente.
Internetul de mare viteză va fi un element de bază în viitor, iar videoconferinţele le vor permite angajaţilor din viitor să nu mai meargă la birou şi să lucreze din orice loc din lume.
Câteva ţări vor mai fi considerate în viitor "state poliţieneşti", în principal Coreea de Nord şi Iran, afirmă studiul realizat de Toffler Associates.
China îşi va consolida poziţia de putere economică la nivel mondial, se va alia cu Brazilia şi India, pentru a influenţa piaţa valutară iar cu Venezuela şi unele ţări din Africa pentru asigurarea nevoilor sale energetice.
SUA va depinde de China pentru a se aproviziona cu şapte metale rare şi esenţiale utilizate pentru a produce diferite bunuri, cum ar fi morile de vânt, masini hibride, radare şi armament.
Vor exista ţări care vor suferi în urma dezvoltării de forme alternative de energie, precum Arabia Saudită, Iran, Irak, câteva state din zona Golfului Persic dar şi Rusia şi Venezuela.
Potrivit aceluiaşi studiu, creştinismul se va extinde în ţările din emisfera sudică, iar musulmanii vor emigra în număr mare către ţările din Occident.
"Petabyte" o nouă unitate de măsură
Vor exista conflicte cauzate de schimbările climatice iar topirea gheţarilor va conduce la descoperirea a unor noi zăcăminte minerale şi petroliere, se mai arată în studiu.
Creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor va provoca o deplasare masivă a populaţiei din zonele de coastă.
Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei va provoca o creşterea de patru ori a cheltuielilor cu pensiile şi cu îngrijirile acordate persoanelor în vârstă, sistemul american al asigurărilor de sănătate încetând să mai existe în forma sa actuală.
Transferul rapid de informaţii din viitor va aduce omenirea în lumea "petabyte", o nouă unitate de măsură, de stocare şi de putere de calcul cu mult peste gigabyte.
Procentul femeilor aflate în posturi de conducere urmând să atingă un nivel de neimaginat în urmă cu câţiva ani,
Alvin Toffler, autorul celebrei lucrări "Şocul viitorului", publicată în 1970, la acea vreme a prezis că ştiinţa şi tehnologia se vor dezvolta atât de repede încât majoritatea oamenilor nu vor fi în măsură să digere informaţii noi şi vor fi tentaţi să se deconecteze de la viaţa reală.
Unele dintre prezicerile sale s-au adeverit cum ar fi transmiterea rapidă a informaţiilor, apariţia căsătoriilor între homosexuali sau accelerarea ritmului de producere a unor catastrofe ecologice.