Alimentaţia sănătoasă, în atenţia guvernanţilor lumii
Guverne europene dar şi autorităţile americane încearcă să stimuleze alimentaţia sănătoasă.
Articol de Sorin Solomon, 12 Ianuarie 2010, 09:49
Mai multe guverne din ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv cel din România, încearcă să combată fenomenul obezităţii prin introducerea unor legi care să îi determine pe cetăţeni să adopte o alimentaţie mai sănătoasă, comentează Der Spiegel.
Potrivit cotidianului german, guvernul spaniol vrea să impună restricţii în ceea ce priveşte grăsimile nesaturate, Danemarca va impozita în curând dulciurile, iar în România, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, intenţionează să introducă o taxă pentru mâncărurile nesănătoase.
De asemenea, în Germania, responsabili de le Berlin vor ca guvernul să ia măsuri împotriva obezităţii.
Într-un interviu acordat publicaţiei Rheinische Post, preşedintele Partidului Ecologist, Renate Kuenast, a declarat că vrea să interzică publicitatea pentru dulciuri destinate copiilor.
"Campaniile agresive de publicitate, ce au ca public-ţintă copiii de 12 ani şi chiar mai mici ar trebui interzise", a afirmat Kuenast.
"Reclamele la alimente, în mare parte la dulciuri, nu ar trebui difuzate în timpul emisiunilor pentru copii.", a adăugat ea.
Autorităţile din Danemarca intenţionează să folosească politica fiscală ca o modalitate de a diminua consumul de dulciuri al populaţiei.
O nouă taxă pentru ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri se va adăuga celei deja existente pentru sucuri carbogazoase şi va genera circa 200 de milioane de euro pe an la buget, potrivit unui studiu realizat de Confederaţia daneză a industriei alimentare.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor obeze s-a tripat din anii '80 în numeroase ţări europene, rata în rândul copiilor fiind în continuă creştere.
Studiile arată de mai mulţi ani că germanii sunt între cei mai obezi din Europa, alături de greci şi britanici.
Municipalitatea din New York a demarat o iniţiativă privind diminuarea consumului de sare în alimentaţie.
Aceasta propune restaurantelor şi industriaşilor să reducă în mod voluntar cantităţile acestui condiment în meniuri şi în produsele alimentare, informează AFP.
Astfel, primăria a propus reducerea cu 25 % a cantităţii de sare folosite timp de cinci ani, ceea ce ar trebui să aibă ca efect o scădere cu 20 % a consumului de sare şi evitarea a mii de decese premature.
Subliniind efectele nefaste ale excesului de sare asupra sănătăţii, serviciile sanitare ale oraşului explică faptul că americanii consumă în fiecare zi de două ori mai multă sare decât cantitatea-limită recomandată.
Acest supraconsum este responsabil de numeroase cazuri de hipertensiune arterială, care produce la milioane de persoane un risc crescut de crize cardiace şi atacuri cerebrale, fără ca persoanele respective să le poată controla.
Circa 80 % din sarea consumată de americani este adăugată produselor alimentare înainte chiar ca ele să fie comercializate sau servite în restaurante.
"Consumatorii pot întotdeauna să adauge sare în alimentele lor, dar nu pot s-o retragă", a ironizat Dr Thomas Farley, medic general al municipalităţii New York-ului.
"Dacă putem reduce cantităţile de sare în alimentele industriale şi în cele servite în restaurante, oferim mai multă posibilitate de alegere consumatorilor de sare cu privire la cantitatea pe care s-o consume din acest condiment, reducând astfel riscurile apariţiei maladiei cardio-vasculară şi a atacului cerebral", a explicat medicul .
Această campanie se înscrie în cadrul unei iniţiative naţionale de reducere a consumului de sare, un parteneriat care reuneşte mai multe centre urbane, state şi organizaţii naţionale ale sănătăţii, a cărei conducere a preluat-o New York-ul.
Din iniţiativă a rezultat un an de consultări cu responsabili ai industriei alimentare americane pentru a se stabili o listă de 61 de categorii de alimente ambalate şi de 25 de feluri de mâncare de restaurant cu scopul de a le ajuta să facă aceste reduceri ale cantităţilor de sare.