Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, a anunţat începerea unei campanii menite să îi întoarcă pe ruşi împotriva războiului din Ucraina
Declarația liderului opoziţiei ruse a fost publicată în momentul în care a avut loc o altă audiere în instanță cu privire la acuzații de extremism împotriva lui Alekseie Navalnîi. Dacă va fi găsit vinovat, Aleksei Navalnîi ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea și mai mare decât pedeapsa pe care o execută în prezent de 11 ani și jumătate.
Articol de Sergiu Şteţ, 19 Iunie 2023, 22:17
Liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în detenţie, a anunțat începerea unei campanii menite să-i întoarcă pe ruși împotriva războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul său oficial, transmite CNN.
"Astăzi începe un alt proces, care se va adăuga la mandatul meu. Dar vreau să folosesc această zi nu pentru a stârni simpatie față de mine și față de alți prizonieri politici. Vreau să-i chem pe toți la acțiune și să folosesc această zi pentru a anunța noul nostru proiect foarte important: o mare mașină de activism, Mașina adevărului. Nu vrem doar să o facem, ci o vom face cu siguranță pentru a ne uni forțele în lupta împotriva minciunilor lui Putin și a ipocriziei Kremlinului. Vom desfășura o campanie electorală împotriva războiului şi împotriva lui Putin, da. O campanie lungă, încăpățânată, obositoare, dar fundamental importantă, în care vom întoarce oamenii împotriva războiului", a declarat Aleksei Navalnîi, potrivit comunicatului.
Potrivit comunicatului, activiştii vor efectua sondaje telefonice, vor comunica cu rușii prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee și al "rețelelor sociale controlate de Kremlin" pentru a-i convinge pe ruși să voteze împotriva războiului.
Declarația liderului opoziţiei ruse a fost publicată în momentul în care a avut loc o altă audiere în instanță cu privire la acuzații de extremism împotriva lui Alekseie Navalnîi.
Dacă va fi găsit vinovat, Aleksei Navalnîi ar putea fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea și mai mare decât pedeapsa pe care o execută în prezent de 11 ani și jumătate într-un centru de maximă securitate.
El și susținătorii săi afirmă că arestarea și încarcerarea sa au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile sale la adresa președintelui rus, Vladimir Putin.
Potrivit unor sondaje de opinie recente, majoritatea rușilor continuă să susțină așa-numita operațiune militară specială din Ucraina.
"Trei din patru ruși (76%) continuă să spună că susțin operațiunea militară", se arată într-un raport de sondaj comun al Consiliului din Chicago și al Centrului Levada, publicat săptămâna trecută.