Alegeri parlamentare în Ungaria
Conform sondajelor de opinie, partidul de centru-dreapta FIDESZ ar putea câştiga detaşat alegerile parlamentare.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 09 Aprilie 2010, 16:34
După opt ani de guvernare socialistă, sondajele de opinie arată că Partidul de centru-dreapta FIDESZ ar putea câştiga detaşat alegerile.
Aproximativ 8 milioane de cetăţeni ungari sunt aşteptaţi duminică 11 aprilie la secţiile de votare pentru a decide în privinţa viitorilor deputaţi din Parlamentul unicameral de la Budapesta cu 386 de membri.
La alegerile parlamentare cetăţenii ungari dispun de 2 voturi: unul îl pot acorda unui candidat din circumscripţiile uninominale, iar cel de-al doilea, listei unui partid sistemul electoral fiind mixt.
Reprezentanţii FIDESZ au promis în campanie redresarea economică a ţării, reducerea taxelor, crearea unui milion de locuri de muncă în zece ani, creşterea siguranţei publice, reformarea sistemului de sănătate şi celui social, iar potrivit ultimelor sondaje de opinie, acest partid ar putea câştiga detaşat alegerile având chiar şanse să obţină 2 treimi din mandate, ceea ce va asigura o majoritate confortabilă în parlament.
De altfel, liderul FIDESZ, Viktor Orban, anunţase recent că exclude orice alianţă postelectorală cu Partidul Socialist Ungar sau cu formaţiunea de extremă dreapta Iobbik.
Jurnalistul Istvan Pataki de la cotidianul "Magyar Nemzet" este de părere că de câţiva ani o mare parte a alegătorilor din Ungaria consideră că FIDESZ este formaţiunea care trebuie să fie la guvernare, iar acest lucru s-a observat şi în campanie.
„Se pare că PSU a luat practic la cunoştinţă de faptul că va pierde şi astfel nu a fost atât de intensă campania din 2006 unde rezultatul a fost strâns. Socialiştii câştigând atunci alegerile la o diferenţa de doar 2%. Acum este evident pentru toată lumea că FIDESZ va câştiga, drept pentru care şi socialiştii pun accentul de pildă pe împiedicarea acestui partid să obţină două treimi din mandatele din parlament.” a spus Istvan Pataki.
Socialiştii care au câştigat alegerile parlamentare din 2002 şi 2006 au pierdut din popularitate ca urmare a măsurilor de austeritate puse în aplicare pentru a obţine reducerea semnificativă a deficitului bugetar şi beneficiază acum potrivit unui sondaj al Institutului Media de susţinerea a aproximativ 15% dintre alegători, fiind aproape ajunşi din urmă de Partidul de extremă dreapta Iobbik, care este preferat de 11% dintre cetăţenii cu drept de vot.
Partidul Iobbik, care înfiinţase contraoversata grupare "Garda ungară", interzisă recent în Ungaria, s-a făcut cunoscut prin retorica naţionalistă, dar şi prin atitudinea negativă faţă de romi şi a folosit în campanie conceptul de schimbare radicală, promiţând printre altele combaterea corupţiei, tragerea la răspundere a actualei clase politice, sprijinirea întreprinzătorilor autohtoni, simplificarea sistemului de taxe, menţinerea interdicţiei de cumpărare de terenuri agricole de către străini sau consolidarea ordinii publice prin înfiinţarea Jandameriei.
Un al patrulea partid care ar putea depăşi pragul de 5% pentru a intra în parlament este "Politica poate fi alta", o formaţiune politică ecologistă de orientare liberală, înfiinţată anul trecut.