Afganistanul "are nevoie de o soluţie politică"
Preşedintele SUA Barack Obama a afirmat la finalul Sumitului G20 că este prea devreme pentru a evalua demersurile de a media negocieri de pace între guvernul de la Kabul şi liderii talibani.
29 Iunie 2010, 08:00
Apropiindu-se de intrarea în al 10-lea an, războiul din Afganistan este cel mai lung război din istoria Americii purtat în străinatate.
Remarcând aceasta, preşedintele Obama a arătat în conferinţa de presă de la încheierea summit-ului G20 că, în cele din urmă, aşa cum a fost adevarat în Irak, se va dovedi şi în Afganistan.
“Va trebui să avem o soluţie politică nu una pur şi simplu militară“, a declarat preşedintele american.
În timp ce preşedintele a spus că este prea devreme pentru a evalua eforturile Pakistanului de a media negocieri de pace între guvernul de la Kabul şi liderii talibani, directorul CIA Leon Pannetta s-a declarat sceptic în legătură cu perspectivele unui acord de pace între Afganistan şi militanţii talibani.
"Cred că trebuie să vedem aceste eforturi cu scepticism dar şi cu deschidere "spunea Obama care crede că este necesară o soluţie politică a conflictului şi sugerează că elemente ale insurgenţei talibane ar putea fi parte a negocierilor.
Leon Panetta insistă însă că un asemenea demers trebuie privit cu mare precuaţie. Directorul CIA este mai vocal şi mai direct în a-şi exprima scepticismul.
"Nu avem nicio dovadă că talibanii sunt cu adevarat interesaţi de reconciliere, că îşi vor depune armele, că vor denunţa Al Qaeda şi că doresc cu adevărat să încerce să devină parte a societăţii", a spus Panetta recunoscând că eforturile contrainsurgente conduse de forţele americane întâmpină neaşteptate dificultăţi.
Or, atâta vreme cât acestea sunt evoluţiile din Afganistan, talibanii au puţine motive să ia în considerare împărţirea puterii în ţară.
"În ce priveşte reconcilierea, dacă ei nu sunt convinşii că SUA vor învinge şi că ei vor fi înfrânţi, cred că este foarte dificil de a merge înainte cu o reconciliere care ar fi, pentru ei, fără sens", a arătat în acelaşi interviu directorul CIA.
Acuzaţiile de corupţie la adresa guvernului afgan complică situaţia
Între timp eforturile sunt complicate de cele descoperite în cursul investigaţiilor consilierilor americani trimişi în Afganistan de Departamentul Justiţiei şi FBI care au arătat că guvernul preşedintelui Hamid Karzai a deturnat anchetele privind cazurile de corupţie ale afganilor conectaţi politic.
În ultimele luni oficialii americani au spus că procurorii şi anchetatorii afgani au primit ordin să elimine din dosarele lor anumite nume, pentru ca înalţi oficiali să nu fie puşi sub stare de arest.
Ei ar mai fi primit ordin să nu ia în considerare probele împotriva directorilor unei mari firme financiare suspectate că ajută elita naţională să-şi transfere milioanele de dolari în străinatate.
Oficiali implicaţi în investigaţii spun că "peste un anumit nivel oamenii sunt foarte bine protejaţi".
În timp ce SUA şi aliaţii săi vin cu pachete masive de asistenţă financiară, se estimează că, anual, 1 miliard de dolari ies din Afganistan ca parte a unui uriaş exod financiar.
Oficialii americani suspectează că mare parte a banilor sunt îndreptaţi către Dubai, unde elita afganilor, inclusiv fratele mai mare al lui Karzai au vile somptuoase.
Pentru administraţia Obama, capacitatea anchetatorilor afgani de a pune capăt corupţiei este esenţială pentru că, dacă publicul american percepe guvernul Karzai drept corupt, fără speranţa de a soluţiona problema, sprijinul public pentru razboi s-ar putea prăbuşi.
Pe de altă parte corupţia alimentează insurgenţa talibană şi complică eforturile de a-i convinge pe afganii obişnuiţi să fie de partea guvernului de la Kabul.