Aerul bucureştean, verificat de Agenţia Spaţială Europeană
Agenţia Spaţială Europeană va derula în România o campanie de măsurare a calităţii aerului în oraşele Bucureşti şi Turceni.
11 Iulie 2014, 01:21
Agenţia Spaţială Europeană va derula în România o campanie de măsurare a calităţii aerului în oraşele Bucureşti şi Turceni.
Obiectivul principal este de a testa diferite instrumente de măsurare care, mai târziu, vor fi instalate pe un satelit, programat pentru lansare în 2016.
Pe de altă parte, agenţia îşi doreşte îmbunătăţirea infrastructurii tehnologice şi creşterea potenţialului cercetării în ţara noastră.
România este membră a Agenţiei Spaţiale Europene din 2011, iar campania de acum este realizată de diferite organizaţii şi institute de cercetare din Belgia, Germania, Olanda şi România.
Sună ciudat, dar, de dragul cercetării, se poate spune că este un lucru bun că în România încă există poluare.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a ales două zone foarte poluate, cu concentraţie ridicată de dioxizi de azot şi de sulf, gaze care afectează calitatea aerului pe care îl respirăm.
"Ideea de bază este de a ne îmbunătăţi cunoştinţele despre calitatea aerului" - spune Dirk Schüttemeyer, implicat direct în organizarea campaniei din septembrie, împreună cu patru parteneri din România, printre care şi Universitatea din Galaţi şi Institutul Naţional de Cercetări Aerospaţiale.
Acesta din urmă este de altfel şi dezvoltatorul unuia dintre instrumentele care vor fi folosite pentru măsurători.
Măsurătorile se vor face atât din aer cât şi de la nivelul solului
"Colaborarea cu partenerii din România este foarte bună. Diferitele institute au contribuţii importante, dar în acest moment există probleme logistice. De exemplu a trebuit să identificăm un loc suficient de larg în Turceni, unde să aterizeze aparatele de zbor la care vor fi ataşate instrumentele de măsurare.
"Am identificat terenul de fotbal din localitate, dar din păcate, chiar dacă, deschis colaborării, primarul a cerut o sumă exorbitantă pentru chirie. Nu, nu este un secret. Ni s-au cerut 10.000 de euro/zi" a spus Dirk Schüttemeyer.
O altă dificultate menţionată de Dirk Schüttemeyer este obţinerea permiselor de zbor în Bucureşti pentru aparatele care vor căra instrumentele de măsurare.
Nu este însă o problemă care nu poate fi rezolvată.
Dar ce se va întâmpla exact în Bucureşti şi în Turceni?
Echipate cu instrumente noi de măsurare, avioane de mici dimensiuni vor zbura deasupra zonei poluate.
Cu ajutorul automobilului se vor face măsurători şi la sol, dar, poate cel mai spectaculos moment, va fi lansarea baloanelor meteorologice.
"Avem câteva baloane pe care vrem să le lansăm în această campanie, la fiecare jumătate de oră, câte unul. Acestea se ridică în atmosferă până la 20 km distanţă de sol, la un moment dat explodează, iar instrumentul ataşat, echipat cu GPS se întoarce la sol" a explicat Dirk Schüttemeyer.
Dacă totul merge bine, o echipă de peste 20 de cercetători va ajunge în România pe 1 septembrie.
În primele zece zile vor fi efectuate măsurătorile în Bucureşti, iar pentru următoarele şapte echipa se va muta la Turceni.