Aditivii alimentari "vor fi mai uşor de identificat"
Comisia Europeană a adoptat două acte legislative care vor reglementa, din 2013, utilizarea aditivilor alimentari. La unele categorii de alimente, folosirea aditivilor va fi interzisă.
Articol de Ioana Dogaru, 14 Noiembrie 2011, 18:29
Utilizarea aditivilor în alimente va deveni, din 2013, mai sigură şi mai transparentă decât în prezent datorită a două acte legislative adoptate de Comisia Europeană.
Actele legislative conţin două liste noi cu aditivi autorizaţi din produsele alimentare şi din ingredientele alimentare, care le vor permite consumatorilor să îi identifice mai uşor, potrivit Comisiei.
Prima listă se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013.
Această listă va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar, se arată într-un comunicat al CE.
Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.
Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi.
Aşa se întâmplă, de exemplu pentru iaurtul nearomatizat, unt, compot, paste făinoase, pâine simplă, miere, apă şi suc de fructe.
În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi.
Reevaluare a aditivilor alimentari
În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi.
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020.
Stabilirea priorităţilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima dată, a disponibilităţii unor noi informaţii ştiinţifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar şi a expunerii oamenilor la acesta.
Coloranţii alimentari sunt primii pe lista de priorităţi. Şaptesprezece coloranţi au fost deja reevaluaţi. Pentru trei dintre aceştia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite.