ACTA "poate afecta drepturile fundamentale"
Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor semnalează lipsa de claritate cu privire la modul în care vor fi protejate drepturile de proprietate intelectuală în cadrul Acordului pentru combaterea contrafacerii.
24 Aprilie 2012, 15:00
Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor consideră că prevederi ale Acordului pentru combaterea contrafacerii, ACTA, riscă să afecteze drepturile fundamentale dacă nu sunt aplicate corect.
În punctul de vedere prezentat marţi, Autoritatea semnalează lipsa de claritate cu privire la modul în care vor fi protejate drepturile de proprietate intelectuală.
De asemenea, consideră posibile măsurile intruzive şi avertizează că ele pot implica monitorizări ale comportamentului utilizatorilor de internet.
În urma protestelor de la începutul anului, ACTA este în prezent analizat şi de Curtea Europeană de Justiţie, la cererea Comisiei Europene.
Documentul se află în dezbaterea Parlamentului European al cărui acord este obligatoriu pentru a intra în vigoare în Uniunea Europeană.
În plus, e nevoie de ratificarea lui de către toate statele membre.
De ce e controversat ACTA, sau cum se scuză "piraţii"
Legislaţia europeană este destul de complexă, cuprinzătoare şi prevede pedepse mari pentru cei care sunt dovediţi că au folosit ilegal drepturilor de autor.
Dar ACTA introduce, într-un articol, posibilitatea ca utilizatorii să fie supravegheaţi, iar accesul la datele lor personale pot fi "văzute" fără existenţa unei hotărâri judecătoreşti, la simpla cerere a deţinătorilor drepturilor de autor.
ACTA, în articolul 27(4), prevede că furnizorii de internet trebuie să ofere, la cererea deţinătorilor drepturilor de autor, informaţii despre cel care ar fi "furat" drepturile de autor, fără însă să existe o hotărâre judecătorescă.
Acest articol ar fi ceea ce a stârnit indignarea protestatarilor anti-ACTA.