Acordul cu Iranul: reacții din întreaga lume
Lideri din întreaga lume au salutat sau au criticat încheierea acordului de dezarmare nucleară a Iranului.
Articol de Radiojurnal, 15 Iulie 2015, 09:31
Lideri din întreaga lume au salutat încheierea acordului de dezarmare nucleară a Iranului, negociat de marile puteri.
La Washington se vorbeşte de o lume mai sigură, iar la Moscova, Londra şi Paris, s-a spus că documentul va anunţa o schimbare semnificativă în relaţiile dintre Iran, vecinii săi şi comunitatea internaţională.
La Teheran, sute de oameni au sărbătorit aseară, în stradă, finalizarea negocierilor.
În schimb, Israelul şi Arabia Saudită, principalii aliaţi din regiune ai Statelor Unite au criticat înţelegerea.
Preşedintele american, Barack Obama, a încercat să risipească reticenţele, exprimate inclusiv de membrii partidului republican
Potrivit corespondentului nostru la Washington, Doina Saiciuc, Congresul american, dominat de republicani, are acum la dispoziţie 60 de zile pentru a decide dacă blochează aplicarea acordului, împiedicându-l pe preşedinte să să ridice sancţiunile impuse Iranului.
Barack Obama a spus într-un mesaj adresat naţiunii şi comunităţii mondiale că "fiecare cale (a Iranului, n.n.) către a obţine arma nucleară este tăiată".
Preşedintele american a prevenit că ar fi responsabil din partea Congresului să blocheze acordul, caz în care şi-ar folosi dreptul de veto.
"Acest acord nu este construit pe încredere, este construit pe verificare.
"Inspectorii vor avea acces 24 de ore din 24 la instalaţiile nucleare cheie ale Iranului.
"Astfel, ne vom asigura că Iranul nu va transfera materiale nucleare de la instalaţiile cunoscute la instalaţiile pe care le ascunde", a spus preşedintele Obama.
Mergând pe calea negocierilor diplomatice cu Iranul, el a pus la bătaie un imens capital politic, prin tensionarea relaţiilor cu Israelul şi înfurierea unor membri ai Congresului, care insistă că Iranul nu poate fi crezut.
Cabinetul politic şi de securitate israelian, întrunit într-o şedinţă specială, a respins în unanimitate acordul nuclear semnat la Viena de Iran şi marile puteri
Premierul Benjamin Netanyahu a avut o discuţie cu preşedintele american, Barak Obama, căruia i-a spus că acordul prezintă două pericole principale: înarmarea nucleară a Iranului şi accesul oferit Teheranului la sute de miliarde de dolari pentru a sprijini terorismul, după cum relatează corespondentul RRA Dragoş Ciocîrlan.
Corespondentul nostru la Tel Aviv spune că liderii israelieni susţin că Occidentul a capitulat la toate cererile regimului de la Teheran. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că s-au facut concesii la capitolele care ar fi împiedicat Iranul să se înarmeze nuclear. El a supus problema cabinetului politic şi de securitate, care a respins în unanimitate acordul de la Viena.
Domnul Netanyahu a subliniat că nu s-a obligat să împiedice semnarea unui acord, dar s-a angajat să împiedice Iranul să se înarmeze nuclear şi asta va continua să facă. Săptămâna viitoare, secretarul american al apărării, Ashton Carter, urmează să sosească în Israel pentru consultări în probleme de securitate. Analiştii din Israel apreciază că este necesară o nouă evaluare a situaţiei din Orientul Mijlociu şi Ierusalimul va trebui să beneficieze de armament sofistificat pentru a-şi menţine superioritatea militară.
De asemenea, în Comunitatea Evreilor Originari din România se comentează că va creşte numărul de solicitări de paşapoarte străine, mai spune corespondentul RRA Dragoş Ciocîrlan.