Acord între Parlament și Consiliu pentru bugetul UE
În acest moment este vorba despre 16 miliarde de euro în plus față de pachetul convenit de liderii de state în luna iulie.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Noiembrie 2020, 06:49
Negociatorii Parlamentului European şi Preşedinţia Consiliului au ajuns la un compromis care conturează un acord politic asupra viitorului buget multianual și mecanismului de redresare economică, dar și asupra noilor resurse financiare proprii ale Uniunii.
Compromisul trebuie aprobat cu unanimitate în Consiliu şi cu cu majoritate în Parlament.
În acest moment este vorba despre 16 miliarde de euro în plus față de pachetul convenit de liderii de state în luna iulie.
Fondurile suplimentare vor proveni în principal din amenzi pentru încălcarea dreptului concurenţei şi astfel vor fi mărite sumele pentru Programul UE pentru sănătate, se obţine un an suplimentar de finanțare pentru Erasmus Plus și se asigură o consolidare a finanțării pentru cercetare.
Negociatorii au fost de acord cu principiul conform căruia costurile de rambursare pe termen mediu și lung a datoriei rezultate din fondul de redresare nu ar trebui să fie în detrimentul unor programe de investiții bine stabilite în bugetul multianual și nu ar trebui să aibă ca rezultat contribuții mult mai mari bazate pe Venitul Național Brut din partea statelor membre.
Negociatorii legislativului au prezentat o foaie de parcurs pentru introducerea de noi resurse proprii în următorii șapte ani, iar acest calendar este inclus în acordul interinstituțional deci devine un text obligatoriu din punct de vedere juridic.
Foaia de parcurs include o resursă proprie bazată pe schema de comercializare a certificatelor de emisii, o taxă digitală valabilă din 2024 și o contribuție financiară din partea sectorului corporativ aplicabilă din 2026.
Conform înțelegerii între negociatorii Parlamentului și Consiliului va exista o mai bună monitorizare a aspectelor legate de climă și de biodiversitate, cu scopul ca cel puțin 30% din totalul cheltuielilor din bugetul Uniunii și din instrumentul de redresare să sprijine obiectivele de climă.
De asemenea, 7,5% din cheltuielile anuale vor trebui dedicate obiectivelor privind biodiversitatea începând cu 2024 și încă 10% începând din 2026.
(RS)