Accesul la fondurile comunitare "trebuie simplificat"
Preşedintele Băsescu a vorbit la Bruxelles despre importanţa dezvoltării infrastructurii.
Articol de Paul Poterași, Bogdan Mihai, 11 Februarie 2010, 21:01
Preşedintele Traian Băsescu a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea informală a Consiliului European pe tema situaţiei economice din statele membre, şeful statului menţionând, în discursul rostit, necesitatea simplificării accesului la fondurile comune, mai ales în condiţii economice severe.
Totodată, şeful statului a salutat decizia Consiliului de a modica actualul cadru de reglementare privind accesul la fondurile structurale şi a insistat pe nevoia, resimţită de statele cu resurse limitate, precum România, a operării unei deschideri şi mai ample.
Potrivit unui comunicat al preşedinţiei, la întâlnire a fost abordată şi tema viitoarei strategii europene privind creşterea şi ocuparea forţei de muncă, Strategia UE 2020. Agenda discuţiilor a mai cuprins acţiunea Uniunii Europene pentru combaterea efectelor încălzirii globale şi sprijinul statelor membre destinat gestionării consecinţelor cutremurului recent din Haiti.
Preşedintele a mai evidenţiat că pentru România rămâne prioritară finanţarea corespunzătoare a politicii de coeziune şi a politicii agricole comune, şeful statului reiterând importanţa pe care Executivul o acordă dezvoltării infrastructurii de transport şi energetice, inclusiv proiectelor de interconectare transfrontalieră, diversificării accesului la resurse, în primul rând energetice, dezvoltării industriei agroalimentare şi turismului.
În acest context, preşedintele României a subliniat importanţa dezvoltării integrate a spaţiului dunărean, cu valorificarea potenţialului de transport al căii Dunăre-Main-Rin, care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Nordului.
Totodată, acesta a atras atenţia şi asupra importanţei punerii în aplicare a proiectului Nabucco, ca parte a procesului de creare a pieţei europene de energie.
Referindu-se la problematica schimbărilor climatice, Traian Băsescu a ţinut să reitereze angajamentul României în cadrul poziţiei deja agreate a Uniunii Europene, în contextul negocierilor pentru încheierea unui acord global post-Kyoto.
România susţine ţinta de reducere a noxelor cu 20% până în 2020 şi mobilizarea unei contribuţii comune pentru finanţarea imediată (2010-2012) şi pe termen lung (post-2012) a eforturilor ţărilor în curs de dezvoltare.