Accesul ajutoarelor umanitare în Gaza, pe agenda discuţiilor miniştrilor europeni de externe, la Luxemburg
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, afirma că pentru urgentarea distribuirii ajutoarelor ar fi nevoie de un armistițiu umanitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 23 Octombrie 2023, 14:13
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 octombrie) - "Radiojurnal" - Realizator: Miniștrii europeni de externe discută la Luxemburg despre negocierile privind accesul în Gaza a cât mai multor camioane cu ajutoare umanitare. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, afirma înaintea ședinței că pentru urgentarea distribuirii ajutoarelor ar fi nevoie de un armistițiu umanitar și că problema va fi examinată și la summitul Uniunii de joi și vineri. Miniștrii de externe din Germania și Cehia consideră însă că este un obiectiv greu de atins, câtă vreme organizația Hamas, care controlează Fâșia Gaza, continuă să lanseze rachete asupra Israelului. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu, relatează.
Reporter: Bogdan Isopescu - În ultimele două zile, în Gaza au intrat doar 40 de camioane cu ajutoare umanitare, ceea ce este extrem de puțin, afirmă Josep Borrell. În perioadele fără conflict, adaugă el, erau zile când intrau chiar și 100 de camioane pe zi. Comparația arată cât de gravă este situația. Egiptul, spune Borell, și-a dat acordul pentru ca toate camioanele să poată ajunge la populația palestiniană, însă cozi întregi de tiruri așteaptă să intre în Gaza. Josep Borrell se ferește să arate cu degetul către un vinovat pentru această situație, însă face apel la toți actorii politici să colaboreze. Un al doilea punct al discuției trece de nevoile urgente din Gaza și se referă la problema de fond: discuțiile pentru soluția politică a celor două state, soluția pentru pace, Israel și Palestină. Conform șefului diplomației europene, marile puteri ale lumii au uitat de această problemă prea multă vreme și așa se explică situația la care s-a ajuns. În fine, la Consiliul miniștrilor europeni de externe se va discuta și despre Ucraina, subiect care nu lipsește din nici o reuniune. Liderii europeni menționează de fiecare dată că, în ciuda tensiunilor din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru Ucraina rămâne prioritate pentru Uniunea Europeană. (II)