Accelerare a campaniei de vaccinare în Franţa
Preşedintele Emmanuel Macron estima că prin accelerarea vaccinării, în 4-6 săptămâni situaţia epidemică va începe să se amelioreze.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Martie 2021, 05:54
Guvernul francez mizează pe accelerarea campaniei de vaccinare pentru a-şi atinge obiectivul fixat la începutul anului, şi anume, să nu mai fie nevoit să plaseze a treia oară întreaga populaţie a ţării în izolare generalizată.
Au fost aprobate noi măsuri pentru a deschide accesul la vaccin pentru şi mai multe categorii de vârstă. Daniela Coman din Paris.
Reporter: Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franţa a decis că toate cele trei vaccinuri anti-COVID aprobate până în prezent în Europa pot fi administrate de farmacişti, asistenţi medicali independenţi şi, respectiv, moaşe, în cazul femeilor însărcinate.
Până acum, aceştia primiseră autorizarea să facă injecţii doar cu AstraZeneca, vaccinurile Pfizer şi Moderna fiind exclusiv de competenţa medicilor.
În plus, Înalta Autoritate pentru Sănătate recomandă că farmaciştii pot prescrie toate vaccinurile anti-COVID, mai puţin femeilor însărcinate şi persoanelor care suferă de boli grave.
Pentru a intra în vigoare, recomandările sale trebuie aprobate de guvern.
Farmaciştii aşteaptă să le sosească primele livrări săptămâna viitoare, deocamdată doar AstraZeneca. De asemenea, ministrul sănătăţii a anunţat că a fost extinsă limita de vârstă pentru vaccinul britanic. De acum înainte, cu el pot fi vaccinate şi persoanele cu vârste între 65 şi 75 de ani, nu doar cei de până la 64 de ani, cum fusese recomandarea iniţială. Astfel, 2,5 milioane de francezi în plus devin candidaţi eligibili la vaccinare, ceea ce înseamnă 1/3 din această tranşă de vârstă.
Franţa nu a consumat decât 17% din vaccinurile AstraZeneca primite. Acestea fuseseră rezervate personalului medical, însă cea mai mare parte a acestora l-a refuzat, pe motiv că nu îi protejează suficient şi că aşteapă viitoarele livrări de Pfizer şi Moderna. Cel mai probabil dozele din stoc le vor fi distribuite medicilor de familie, care vaccinează şi ei de săptămâna trecută pacienţii cu boli cronice. Interpelat astăzi după-amiază în parlament, ministrul sănătăţii, Olivier Véran, a asigurat că vaccinarea va cunoaşte o intensificare luna aceasta.
Olivier Véran: Pe măsură ce vaccinurile ajung, francezii sunt vaccinaţi. În martie suntem în măsură să propunem suplimentar 6 milioane pentru prima injecţie, ceea ce va urca până la sfârşitul lunii la 9 milioane numărul total al francezilor care au primit cel puţin prima doză şi vor fi şi mai mulţi în aprilie.
Reporter: Strategia de vaccinare a guvernului şi lentoarea cu care s-a derulat campania sunt criticate unanim de opoziţia politică, de medici şi de presă.
Potrivit unor informaţii livrate de persoane din anturajul său, preşedintele Emmanuel Macron este extrem de nemulţumit de ritmul în care decurge vaccinarea şi a cerut guvernului să găsească formule pentru a face procedura mai suplă.
În prezent, înainte de a primi preţiosul ser, fiecare persoană trebuie să îşi dea consimţământul şi să facă o vizită medicală. În căminele de seniori, ai căror rezidenţi au fost clasaţi prioritari la vaccinare, obţinerea consimţământului poate dura foarte mult şi este foarte dificil de obţinut.
S-au ridicat voci din rândul medicilor, al profesorilor şi chiar foşti miniştri ai educaţiei care au cerut vaccinarea cadrelor didactice şi a studenţilor pentru a-şi putea relua activitatea după un an de pauză.
Alţii cer vaccinarea persoanelor active, pentru că ele sunt cele care propagă virusul.
Franţa se confruntă de o săptămână cu o accelerare a circulaţiei mutaţiilor coronavirusului în unele zone ale ţării, unde s-a recurs la restricţii locale.
Preşedintele Emmanuel Macron estima că prin accelerarea vaccinării, în 4-6 săptămâni situaţia epidemică va începe să se amelioreze.
Miercuri va avea loc un nou Consiliu de Apărare pe Sănătate, unde ar trebui să fie decisă soarta celor 20 de departamente, a căror situaţie epidemică prezintă risc crescut, cu numărul de infectări în creştere şi spitalele la limita de a nu mai putea primi pacienţi noi.
Premierul Jean Castex şi ministrul sănătăţii Olivier Véran au zilnic consultări cu liderii locali din zonele puternic afectate de epidemie, pentru că cădea de acord asupar unor eventuale noi restricţii, precum izolarea de weekend, aşa cum s-a făcut săptămâna trecută pe Coasta de Azur şi în nord la Dunkerque.
Primăriţa socialistă a Parisului, Anne Hidalgo, a respins categoric izolarea de weekend, pe care a calificat-o ca inumană.
Ea a propus mai multe măsuri pentru a încetini propagarea virusului, cerând guvernului să pună la dispoziţie mai multe teste şi vaccinuri pentru regiunea pariziană.