A opta grevă a funcţionarilor publici în Grecia
Ameninţaţi cu o nouă reducere salarială majoritatea angajaţilor din administraţie, şcoli şi sănătate au întrerupt din nou lucrul, pentru a opta oară de la adoptare măsurilor de austeritate.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 07 Octombrie 2010, 15:15
Funcţionari publici din Grecia, ţară marcată, pe parcursul ultimelor luni, de aplicarea măsurilor de austeritate şi de reacţiile vehemente ale sindicatelor, au ieşit în stradă pentru a opta oară.
Administraţia, şcolile, sistemul de sănătate, traficul aerian şi feroviar au fost afectate de această grevă.
Mitingurile de protest au început puţin după ora zece dimineaţa, centrul capitalei Greciei fiind blocat cu rapiditate de aproximativ 4000 de persoane care care au manifestat în faţa Parlamentului.
De această dată, transportul public local nu a fost afectat, aşa încât imaginea de ansamblu a fost mult mai degajată decât la ultimele manifestaţii.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor Publici, Spiros Papaspiros, a subliniat faptul că sindicatele bugetarilor nu vor intra în dialog cu privire la o nouă grilă de salarizare.
Spiros Papaspiros a mai declarat că, în principiu, politica guvernului pune la zid funcţionarii publici, în general fiind afectată întreaga societate.
Guvernul grec nu renunţă la măsurile de austeritate
Nemulţumirea sindicatelor e deja de durată, fără ca executivul să îşi poată permite să renunţe la măsurile de austeritate.
Nu se poate concepe în nici un caz o anulare a memorandumului stabilit în luna mai, conform acordului cu UE şi FMI, aşa cum cer sindicatele.
La începutul săptămânii trecute, cabinetul a prezentat o primă variantă a proiectului de buget pentru 2011, axat în continuare pe măsuri de austeritate.
Proiectul va dobândi o formă finală în următoarele zile.
Acest proiect prevede în principal reducerea deficitului public la 7% din PIB, reducere bazată în continuare pe asumarea şi aplicarea măsurilor dure de austeritate impuse.