A doua rundă de consultări politice în Spania pentru alegerea unui premier
Regele Spaniei Felipe al VI-lea va încheia, marţi, a doua rundă de consultări cu partidele în vederea alegerii unui nou prim-ministru.
01 Februarie 2016, 07:20
Regele Spaniei Felipe al VI-lea va încheia, marţi, a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare în urma cărora va trebui să propună parlamentului un candidat pentru funcţia de premier.
La cei 48 de ani împliniţi sâmbătă şi la prima experienţă de numire a unui candidat pentru funcţia de premier, regele Felipe al VI-lea se confruntă cu o situaţie politică nouă şi cu o provocare. consultările care se încheie marţi cu audienţe ale liderilor Partidului Socialist şi Partidului Popular ar putea pune capăt circumstanţelor actuale care din exteriorul Spaniei se văd ca incerte.
După o lună şi jumătate de la alegeri, Madridul are parlament, dar încă are un guvern în funcţie cu prerogative limitate şi cu o agendă deloc relevantă.
În plus, aleşii catalani şi basci din Partide cunoscute ca pro independenţă nu s-au prezentat la consultările de la Palatul Regal, deoarece nu se consideră supuşi ai coroanei.
Lipsa acordurilor între partidele mari a dus şi la tensiuni interne, în special în Partidul Socialist, al cărui lider, Pedro Sanchez, nu se bucură de sprijin pentru un posibil acord cu celelalte partide de stânga.
Din acest motiv la Comitetul Federal al Partidului întrunit ieri Sanchez a anunţat că va supune votului intern orice decizie privind un pact pentru formarea guvernului.
Liderul socialist îi înfruntă astfel pe baronii formaţiunii care ar fi preferat orice variantă, dar nu un guvern cu Partidul PODEMOS, considerat radical şi care în repetate rânduri a susţinut cauza unui referendum legal în Catalonia.
Dacă Sanchez doreşte un guvern reformator şi progresist, Mariano Rajoy, actualul premier, care a refuzat să rişte un vot de învestire fără majoritate, avertizează că Spania va avea numai de pierdut cu un guvern de stânga.
Premierul în funcţie ar fi dorit un acord cu partidele unioniste, cu socialiştii şi Ciudadanos pentru a face un guvern de uniune şi a contracara tendinţele secesioniste catalane, însă liderul socialist a refuzat orice colaborare cu conservatorii.
Un sondaj de opinie realizat de Institutul Simple Logica şi publicat de presa iberică arată că 63% dintre votanţii socialişti sunt împotriva unui acord cu Partidul Popular şi aproape 55% dintre spanioli se declară şi ei împotriva unei coaliţii de guvern format din cele două mari partide tradiţionale.
În condiţiile organizării unor noi alegeri, arată acelaşi sondaj, Partidul Popular se menţine în preferinţele electorale urmat de PODEMOS şi abia pe locul al treilea, apare Partidul Socialist.
Pe de altă parte, sâmbătă, premierul în funcţie, Mariano Rajoy, a făcut o previziune care atrage atenţia şi mai mult în actuala conjunctură politică din Spania.
Mai devreme sau mai târziu, liderul socialist, spune Rajoy, va fi nevoit să dialogheze cu Partidul Popular.