80 de poliţişti austrieci în zona Pasului Brennero
Austria intensifică verificările în zona Pasului montan Brennero, unde se află în zona Pasului Brennero, unde se află şi punctul de trecere al frontierei cu Italia
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Mai 2016, 02:39
80 de agenţi de poliţie austrieci au început,încă de ieri după-amiază, să controleze traficul în imediata apropiere a graniţei de la Brennero, pe teritoriul regiunii Tirol, pentru a împiedica accesul migranţilor în Austria.
Controalele sunt efectuate pe autostradă, pe strada naţională şi mai ales în trenuri. Nu este vorba despre un zid uman la graniţa dintre Italia şi Austria, cât de o intensificare a controalelor.
Cei 80 de poliţişti, care vor lucra zi şi noapte, vor identifica, şi eventual, îi vor respinge pe migranţii care vor fi surprinşi că vor să traverseze graniţa pentru a intra în teritoriul austriac, fie în maşină, în tren sau pe jos, prin păduri - susţine Viena.
"Austriecii, ca de obicei, nu ne-au furnizat indicaţii exacte" - explică un funcţionar al poliţiei italiene, dar din ceea ce ştim, se vor axa, în special, pe controalele pasagerilor din trenuri. Exact acolo s-a înregistrat o creştere majoră a refugiaţilor, între 40 şi 50 pe zi.
Controalele s-au intensificat şi pe strada naţională, unde poliţiştii austrieci şi-au instalat deja unul dintre cele trei puncte de lucru, ceea ce a reaprins polemica dintre cele două state. Acordul încheiat în urmă cu doar două săptămâni, dintre miniştrii de interne ai celor două guverne - Angelino Alfano şi Wolfgang Sobotka - a căzut. Potrivit Ministerului de Interne de la Roma, o creştere a fluxului de migranţi prin Brennero există, însă, în direcţie opusă, adică dinspre Austria spre Italia, deci, contrar a ceea ce susţine Viena.
De la începutul anului, au intrat pe teritoriul italian 3.468 de străini, cu 300 mai mult decât anul trecut. Viena susţine că Italia a promis, de atâtea ori, că se va ocupa de controalele de la graniţe, şi nu a fost în măsură să o facă.
Un exemplu concret: numai în ultimele zile, mai multe grupuri de refugiaţi au ajuns trecând chiar prin punctul vamal de la Brennero, la Gries am Brenner, primul oraş austriac de după graniţă.
Austria se teme cu atât mai mult cu cât numărul migranţilor care sunt salvaţi în Mediterană, creşte. În ultimele 24 de ore, cel puţin 2.000 de migranţi, majoritatea africani, au fost preluaţi de pe ambarcaţiuni rudimentare în dreptul Coastelor Libiei, iar peste 600 de migranţi au fost, de asemenea, salvaţi din apele din dreptul Coastelor malteze.