66 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste
La Chişinău s-au comemorat azi 66 de ani de la cel de-al doilea şi cel mai mare val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei.
Articol de Radiojurnal, 06 Iulie 2015, 19:02
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 35.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au fost trimise în regiuni îndepărtate ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.
Un reportaj realizat de Ina Guţu, de la Radio Chişinău.
"Am 84 de ani, dar nu am să uit până la moarte ziua asta. Cum ne-au ridicat, fără pâine, fără nimic, ne-au luat în trenuri de vite şi ne-au dus", sunt amintirile încă foarte vii şi exprimate printre lacrimile Claudiei Dunicichina, deportată pe 6 iulie 1949 impreună cu întreaga familie.
Familia lui Gheorghe Cîrlig a fost deportată în 1941.
"Ne-au încărcat întrenuri la Tiraspol. Acolo, au despărţit familiile, bărbaţii pe toţi i-au dus în puşcăria Sverdlovsk, iar pe noi, din Kazahstanul de Sud, la prelucrarea bumbacului. Mama era gravidă, noi eram trei şi pe al patrulea l-a născut în vagon", îşi aminteşte Gheorghe Cîrlig.
Prezent la eveniment, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a solicitat efectuarea unui bilanţ al problemelor deportaţilor.
"Astăzi ne întâlnim în faţa monumentului de o manieră demnă, aşa cum trebuie să fie. Între timp s-au mai rezolvat o serie de dosare. Din câte cunosc, nu este rezolvată problema legată de egalarea în drepturi a deportaţilor cu veteranii de război", spune Dorin Chirtoacă.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstanul de Nord peste 35 de mii de români basarabeni, majoritatea femei şi copii.