65 de ani de la tragedia din Hiroshima
SUA, acum cel mai mare aliat al Japoniei, a trimis pentru prima dată un reprezentant la ceremoniile care marchează tragedia de la Hiroshima, în persoana ambasadorului american în statul nipon, John Roos.
Articol de Răzvan Stancu, 06 August 2010, 10:31
Japonia comemorează astăzi, 65 de ani de la lansarea bombei atomice asupra oraşului Hiroshima, la ceremonii, participând pentru prima dată şi un reprezentant al Statelor Unite ale Americii, potrivit Reuters.
SUA, acum cel mai mare aliat al Japoniei, a trimis pentru prima dată un reprezentant la ceremoniile care marchează tragedia de la Hiroshima, în persoana ambasadorului american în statul nipon, John Roos.
Un minut de reculegere a fost ţinut la 08:15, ora exactă la care a căzut bomba.
Ambasadorul american John Roos a declarat în cadrul ceremoniei că cele două naţiuni trebuie să-şi continue colaborarea „de dragul generaţiilor viitoare, noi trebuie să conlucrăm în continuare pentru a realiza o lume fără arme nucleare”.
Tomiko Matsumoto, un supravieţuitor al tragediei de la Hiroshima, în vârstă de 78 de ani a spus că " vrem dezarmare nucleară, şi dacă SUA va lua atitudine în acest sens, celelalte ţări poate îi vor urma paşii".
La eveniment a participat în premieră şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon care a depus o coaroană de flori în memoria victimelor bombardamentului atomic de la Hiroshima.
Prima bombă atomică din istorie
La 6 august 1945, armata americană lansa o bombă A, prima din istorie, deasupra oraşului industrial Hiroshima.
Flacăra şi suflul exploziei au distrus orice urmă de viaţă pe o rază de peste un kilometru.
Aproximativ 140.000 de persoane au murit, imediat sau în anii următoari, în urma expunerii la radiaţii.
La 9 august 1945, Statele Unite au lansat o a doua bombă atomică la Nagasaki, provocând moartea a peste 70.000 de persoane.
Potrivit agenţiei France Presse, Statele Unite nu au prezentat niciodată scuze pentru aceste atacuri.
Potrivit unui studiu publicat în anul 2009 de Universitatea Quinnipiac din statul Connecticut, aproape două treimi dintre americani continuă să creadă că SUA a avut dreptate să recurgă la arma atomică, informează AFP.
SUA nu au prezentat niciodată scuze pentru aceste atacuri, reaminteşte AFP.
Majoritatea americanilor le consideră în continuare justificate, văzându-le ca pe un rău necesar pentru a scurta războiul şi pentru a evita o debarcare sângeroasă în arhipelag, potrivit sondajelor de opinie.
Video: Ceremonia de comemorare a 65 de ani de la bombardamentul atomic asupra Hiroshimei.