65 de ani de la explozia nucleară de la Nagasaki
La sediul ONU de la Viena se comemorează distrugerea cu bomba atomică, de acum 65 de ani, a oraşelor japoneze Hiroşima şi Nagasaki.
09 August 2010, 10:32
La Nagasaki s-au ţinut deja azi ceremonii în amintirea momentului din 1945, când bomba nucleară aruncată de armata americană a transformat oraşul în ruine radioactive şi 70 de mii de oameni şi-au pierdut viaţa, transmite France Presse.
Statele Unite, care şi-au trimis ambasadorul, pe John Roos, la ceremoniile de la Hiroshima din 6 august pentru prima dată de la sfârşitul războiului, nu au fost reprezentate şi la Nagasaki, oficial "din cauza agendei încărcate" a lui Roos.
Diplomaţi francezi şi britanici au participat la două ceremonii, în semn de susţinere faţă de dezarmarea nucleară mondială.
Un minut de reculegere a fost respectat la 11.02 (05.02 ora României), ora exactă la care bomba cu plutoniu, supranumită "Fat Man" de piloţii americani, a explodat deasupra oraşului Nagasaki la 9 august 1945, emanând radiaţii şi temperaturi de câteva mii de grade, care au provocat moartea a peste 70.000 de persoane.
Delegaţii străini, printre care a figurat pentru prima dată un reprezentant al Israelului, putere nucleară nedeclarată, au ascultat ulterior un discurs al primarului oraşului, Tomihisa Taue, care a cerut denuclearizarea planetei.
Au fost reprezentate la ceremoniile din Japonia 32 de ţări, între care, pentru prima dată, Franţa şi Marea Britanie.
Tot pentru prima oară după război a fost prezent ambasadorul Americii. Convinse că acele atacuri nucleare erau necesare pentru a grăbi capitularea Japoniei, Statele Unite nu şi-au cerut niciodată scuze pentru victimele civile nevinovate.