6 ani de la aşa-numita Revoluţie Twitter din 2009 din R.Moldova
Guvernarea comunistă de atunci a acuzat România că ar sta în spatele acelor violenţe şi că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat la Chişinău.
Articol de Natalia Zaharescu-Radio Chişinău, 07 Aprilie 2015, 17:02
În Republica Moldova sunt marcaţi, astăzi, 6 ani de la aşa-numita Revoluţie Twitter din 2009.
Aceasta s-a declanşat după ce a fost anunţată victoria Partidului Comuniştilor în alegerile parlamentare.
PCRM a fost acuzat de fraudarea alegerilor şi un prim protest a avut loc, la Chişinău, pe 6 aprilie.
Acesta a fost urmat, pe 7 aprilie, de o amplă manifestaţie, în urma căreia au fost devastate şi incendiate sediile Preşedinţiei şi Parlamentului.
Iniţial, forţele de ordine nu au opus rezistenţă, însă au intervenit în forţă noaptea, când în centrul Chişinăului mai erau câteva zeci de persoane.
Atunci şi-a pierdut viaţa singurul protestatar a cărui moarte a fost recunoscută de autorităţi - Valeriu Boboc.
Însă există suspiciuni că numărul celor decedaţi a fost mai mare.
Sute de tineri au fost reţinuţi şi duşi în comisariatele de Poliţie, unde au fost torturaţi.
Guvernarea comunistă de atunci a acuzat România că ar sta în spatele acestor violenţe şi că ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat la Chişinău.
În consecinţă, ambasadorul României, Filip Teodorescu, a fost expulzat şi a fost introdus regimul de vize pentru cetătenii români, care până atunci puteau intra liberi în .
Deşi au trecut ase ani de la evenimentele respective, opinia publică nu ştie încă cinea provocat violenţele din aprilie 2009.
După protestele din aprilie, opoziţia a blocat în Parlament alegerea preşedintelui ţării, ceea ce a dus la alegeri anticipate şi la venirea partidelor proeuropene la putere.