40 de camioane cu ajutoare pregătite să plece spre Ghouta de Est
Aproximativ 40 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare sunt gata să plece la Douma, în Ghouta de Est, lângă Damasc.
Articol de Radu Dobriţoiu, 28 Februarie 2018, 19:17
Aproximativ 40 de camioane încărcate cu ajutoare umanitare sunt gata să plece la Douma, în Ghouta de Est, lângă Damasc, a declarat astăzi Mark Lowcock, secretar general-adjunct pentru afaceri umanitare.
După adoptarea, sâmbătă, a unei rezoluţii ce solicită aplicarea „fără întârziere” a unui armistiţiu în Siria, nimic nu s-a schimbat, şi-a exprimat regretul Mark Lowcock. ONU este gată să se ducă în locuri aflate sub asediu, a subliniat Mark Lowcock, citat de AFP.
„Când va fi pusă în aplicare rezoluţia voastră?”, a întrebat în concluzie, într-o adâncă tăcere, oficialul ONU la Consiliul de Securitate.
Începând de sâmbătă nu există nici acces umanitar, nici autorizaţie din partea regimului pentru a se putea ajunge în zonele aflate sub asediu, nici evacuare medicală. În schimb, există în continuare bombardamente, în continuare sunt morţi, răniţi, a mai spus el.
Înainte de reuniune, adjunctul ambasadorului suedez la ONU, Carl Skau, a cerut „acces imediat” pentru ajutorul umanitar. „Trece timpul” şi „nu avem timp de pierdut”, a insistat el.
Omologul său francez, Francois Delattre, a amintit că într-o scrisoare adresată ONU insurgenţii din Ghouta s-au declarat „gata să aplice” armistiţiul. Însă „nu există o indicaţie din partea regimului” (de la Damasc) că este gata să facă la fel, a dezvăluit el. Trebuie creat „un mecanism de supraveghere” pentru a controla armistiţiu şi încălcările acestuia. „Nu este timp de pierdut” şi „îi revine regimului să-şi onoreze partea” (sa de obligaţii), a insistat el.
După o noapte marcată de confruntări intense la periferia enclavei Ghouta Orientală, aviaţia regimului a bombardat din nou miercuri dimineaţa mai multe localităţi din această enclavă, unde peste 600 de civili au murit din 18 februarie până în prezent, dintre care 147 erau copii, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).
Bombardamentele - lovituri aeriene şi tiruri de artilerie - au scăzut în intensitate odată cu instaurarea, marţi, la cererea Rusiei, a unei „pauze umanitare” zilnice de cinci ore. Cu toate acestea, opt civili au fost ucişi miercuri şi noi victime au fost descoperite sub dărâmături, urcând la 601 numărul de civili ucişi în 11 zile, potrivit organizaţiei nonguvernamentale cu sediul la Londra.