30 de persoane au fost relocate din Grecia în Luxemburg
Un al treilea transport de imigranţi din state din sud a plecat ieri spre alte ţări ale Uniunii Europene, potrivit planului de relocare propus de Comisie.
05 Noiembrie 2015, 05:17
Un al treilea transport de imigranţi din state din sud a plecat ieri spre alte ţări ale Uniunii Europene, potrivit planului de relocare propus de Comisie.
Este vorba de 30 de persoane care s-au îmbarcat din Grecia spre Luxemburg, în prezenţa premierului grec şi a unor înalţi oficiali europeni.
Conform planului de relocare decis la Bruxelles, un număr de 160.000 de imigranţi, dintre care 66.000 intraţi prin Grecia, ar urma să fie distribuiţi între ţările membre ale Uniunii.
Două serii au plecat deja din Italia în luna octombrie, cu destinaţia Suedia şi Finlanda, în total fiind vorba de 87 de persoane, sirieni şi eritreeni.
Grecia se confruntă în prezent cu două crize majore: una economică, după ce a fost la un pas acum câteva luni să intre în colaps financiar, şi cealaltă legată de sosirea unui număr impresionant de imigranţi pe teritoriul său.
30 de persoane, majoritatea sirieni şi irakieni, au părăsit miercuri dimineaţă Grecia cu destinaţia Luxemburg, în cadrul primei relocări a imigranţilor sosiţi pe teritoriul elen.
Cele 6 familii în cauză au fost însoţite până la avion de premierul grec Alexis Tsipras, de comisarul european pentru imigraţie Dimitris Avramopoulos, de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi de către ministrul luxemburghez al afacerilor externe, Jean Asselborn.
Premierul grec, Alexis Tsipras, a recunoscut că relocarea aceasta nu este suficientă, că trebuie să se facă mai mult în acest sens.
El a adăugat că procedurile de înregistrare şi de relocare trebuie să înceapă pe coastele Turciei. şi nu pe insulele greceşti.
Nu Grecia este poarta de intrare, ci Turcia - a spus Tsipras.
Conform planului de relocare decis la nivel înalt în Uniunea Europeană, 160.000 de imigranţi, dintre care 66.000 intraţi prin Grecia, ar urma să fie distribuiţi între ţările membre.
Două serii au plecat deja din Italia în luna octombrie, cu destinaţia Suedia şi Finlanda, în total fiind vorba despre 87 de persoane sirieni şi eritreeni.
Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene şi unde cei 30 de imigranţi au plecat, a spus că prezenţa sa în Grecia înseamnă că această ţară trebuie ajutată şi că care are nevoie de infrastructură şi personal în a administra criza imigraţiei la fel ca toate celelate state membre, şi aceasta tocmai pentru că trebuie pus în aplicare planul de relocare convenit la nivel înalt în Uniunea Europeană.
"Zidurile, barierele şi sârma ghimpată nu pot fi imaginea Europei în viitor. Avem nevoie de solidaritate şi responsabilitate în aceasta criză a imigraţiei în toate ţările, fie cele de primire, de tranzit sau cele care îi vor găzdui pe refugiaţi", a spus Jean Asselborn.
Situaţia este, într-adevăr, dramatică şi presantă în Grecia, pentru că numai saptămâna trecută cel puţin 80 de imigranţi, între care numeroşi copii, au murit în largul Insulei Lesbos şi a altor insule greceşti.
Totodată, Grecia se află în faza implementării programului de reformă şi se confruntă cu o criză financiară, ea primind astfel împrumuturi externe pentru a supravieţui.
Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, declara ieri ca executivul comunitar ar trebui să ia în consideraţie criza refugiaţilor în momentul în care evaluează bugetele unora dintre ţările sale membre.
Unele ţări aproape că nu primesc refugiaţi, în timp ce altele au marjă fiscală suficientă pentru a-i primi fără să depăşească bugetul.
Evocând Grecia, unde debarcă în fiecare zi mii de persoane, preşedintele Eurogrupului a spus că această ţară nu poate face faţă singură situaţiei şi că trebuie să fi ajutată.