20 de ani de la dispariţia Tratatului de la Varşovia
Fondat în 1955, Tratatul de la Varşovia a fost dizolvat la 1 iulie 1991, după un val de mişcări populare în ţările blocului comunist.
Articol de Ionuţ Dragu, 28 Iunie 2011, 11:59
Participanţii la o conferinţă care a marcat 20 de ani de la sfârşitul Războiului Rece, au subliniat că dizolvarea paşnică a Tratatului de la Varşovia, alianţa militară a blocului comunist condusă de Moscova, a adus securitatea în Europa şi a condus la reunificarea continentului.
Mai mult, într-o scrisoare adresată conferinţei, fostul disident anticomunist Vaclav Havel, devenit preşedinte al Cehoslovaciei, iar ulterior al Republicii Cehe, după prăbuşirea comunismului spune că "era clar că trebuia să facem ceva, că trebuia să luăm o hotărâre şi că nu aveam mult timp să reflectăm".
Vaclav Havel, în vârstă de 74 de ani, un dramaturg celebru şi un simbol al luptei pentru libertate, nu a putut să asiste la această conferinţă, din cauza unor probleme de sănătate.
În schimb Vaclav Havel a subliniat, "ca reprezentant al ţării care deţinea, la vremea respectivă, preşedinţia Tratatului de la Varşovia", că a prezidat ultima reuniune a Tratatului de la Varşovia, la Praga, şi că este este cel care a anunţat lumii "sfârşitul Pactului".
Dizolvarea acestei alianţe militare a consolidat securitatea în Europa, permiţând "reunificarea Germaniei şi, mai ales, cea a continentului, un proces care nu este, încă, încheiat", a declarat, la rândul său, ministrul ceh al Afacerilor Externe, Karel Schwarzenberg.
Fondat în 1955, Tratatul de la Varşovia a fost dizolvat la 1 iulie 1991, după un val de mişcări populare în ţările blocului comunist - Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, dar şi în Germania de Est, România şi Albania.
Potrivit ministrului ceh al apărării, Aleksandr Vondra, un fost disident anticomunist, Tratatul de la Varşovia îşi "pierduse raţiunea de a fi", după prăbuşirea comunismului în Europa Centrală şi de Est.
"De la crearea sa, în 1955, Tratatul a fost mai ales un instrument care a permis Moscovei să menţină sub control ţările-satelit" ale fostei Uniuni Sovietice, a subliniat Aleksandr Vondra.
Foto: Europa între 1945-1989.
Legendă | |
Statele tratatului de la Varşovia | |
Statele NATO |