18 ani de la începutul războiului din Transnistria
2 martie a fost declarată zi de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992).
Articol de Mario Balint, Chişinău, 01 Martie 2010, 17:06
Pe 2 martie se împlinesc 18 ani de la declanşarea războiului din Transnistria.
Ziua de 2 martie a fost declarată, prin decizia Guvernului Republicii Moldova, zi de comemorare a persoanelor căzute în conflictul armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992).
Conflictul din Transnistria este un conflict politic între Republica Moldova şi Republica Moldovenească Nistriană privind exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbniţa, Slobozia şi oraşul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru şi oraşul Tighina, aflat pe malul drept al aceluiaşi râu.
Conflictul a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene, pe 2 septembrie.
După ce Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), preşedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor separatiste care au atacat şi ocupat sediul poliţiei din Dubăsari, din stânga Nistrului, în cursul nopţii.
Pe 2 martie, la Chişinău şi în mai multe localităţi din Moldova au loc slujbe de pomenire a celor căzuţi în timpul conflictului armat, depuneri de coroane şi jerbe la cimitirele eroilor.
Responsabili ai Republicii Moldova vor depune coroane de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi vor fi prezenţi la marşul de comemorare a celor căzuţi în conflictul transnistrean.