14 martie, Ziua Consumatorului European
Protejarea sănătăţii şi a siguranţei consumatorilor europeni în contextul în care volumul comerţului a crescut considerabil este o prioritate absolută, declarată, a Bruxellesului.
14 Martie 2013, 12:42
14 martie este Ziua Europeană a Consumatorului, un eveniment organizat de Comitetul Economic şi Social European în parteneriat cu Comisia Europeană.
Protejarea sănătăţii şi a siguranţei consumatorilor europeni în contextul în care volumul comerţului a crescut considerabil, atât între graniţele UE, cât şi în relaţia cu partenerii externi, este o prioritate absolută, declarată, a Bruxellesului.
Pe piaţa comunitară a intrat o mare varietate de produse, iar UE caută acum soluţii pentru a ţine pasul şi a îmbunătăţi gradul de siguranţă.
În acest an, factorii de decizie analizează în conferinţa de la Bruxelles inclusiv temerile referitoare la supravegherea pieţei comunitare.
La acest moment există o legislaţie în vigoare. Ea prevede foarte clar faptul că statele membre garantează acreditarea şi supravegherea eficientă pe piaţă.
Concret, fiecare ţară are o autoritate specială care acordă acces pe piaţă, verifică periodic dacă produsele respectă standardele de conformitate, răspunde reclamaţiilor sau face muncă de monitorizare.
Colaborare între autorităţi naţionale
Este însă nevoie, spun experţii europeni, de o colaborare şi mai strânsă între autorităţile naţionale, mai ales în ceea ce priveşte schimbul de informaţii.
Pe lângă protecţia consumatorilor şi supravegherea pieţei în cadrul conferinţei de astăzi se va vorbi inclusiv despre educaţia şi educarea consumatorilor europeni sau despre efectele crizei economice, ale sărăciei asupra consumului.
Comitetul Economic şi Social European organizează acest eveniment încă din anul 1999 în parteneriat cu Comisia Europeană şi cu sprijinul statului membru care deţine preşedinţia Consiliului UE.
În fiecare an în cadrul conferinţei este abordată o anumită tematică din domeniu.
În 2012, tema centrală a Zilei Consumatorului European a fost consumul sustenabil, cu referire directă la modul în care folosirea bunurilor şi a serviciilor răspunde nevoilor de bază şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii cetăţenilor europeni, fără a pune însă în pericol generaţiile viitoare prin risipirea resurselor.