Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Garantarea salariului minim al profesorilor debutanţi la nivelul celui mediu pe economie, "este una dintre principalele revendicări ale greviştilor pe care guvernul le-a soluţionat"

Ministrul muncii Marius Budăi, invitat la Apel matinal.

Garantarea salariului minim al profesorilor debutanţi la nivelul celui mediu pe economie, "este una dintre principalele revendicări ale greviştilor pe care guvernul le-a soluţionat"
Foto: gov.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 08 Iunie 2023, 09:55

AUDIO: Apel Matinal.

Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - Guvernul anunță că va adopta un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educație prin noua lege a salarizării. Premierul Nicolae Ciucă a cerut Ministerul Educației, dar și Ministerului Muncii promovarea la nivelul Executivului a acestui memorandum, în urma discuției purtate cu reprezentanții sindicatelor din învățământ. Pe scurt, memorandumul ar urma să fie adoptat în șeința executivului și publicat în "Monitorul Oficial" pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea educației în viitoarea grilă de salarizare. Garanțiile guvernamentale incluse în memorandum au fost asumate și de liderii politici de la nivelul coaliției de guvernare printr-un angajament politic. Iar invitatul "Apelului matinal" este chiar ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi. Bună dimineața!


Marius Budăi: Bună dimineața tuturor și vă mulțumesc mult pentru invitație!


Realizator: Mulțumim și noi, domnule ministru, veți promova și adopta astăzi în ședința executivului acest memorandum?


Marius Budăi: Avem două acte normative extrem de importante astăzi: acest memorandum la care ați făcut dvs. trimitere și o ordonanță de urgență unde parte de angajaţi din sistemul de sănătate, dar și din sistemul de apărare și ordine publică, care nu sunt încă la grila din 2022, să ajungă și aceștia la acea grilă, adică sunt majorări de salarii.

Realizator: Au fost multe reacții, din câte știm - am căutat și noi. Memorandumul este un act intern al guvernului care nu se publică în Monitorul Oficial al României, cel puțin raportându-ne la regulamentul dind 2009 privind procedurile. Până la urmă - asta ca să înțeleagă toată lumea - se va publica acesta în "Monitorul Oficial"?

Marius Budăi: Memorandumul este însoțit de o declarație care poate fi publicată în "Monitorul Oficial" și va fi publicată în "Monitorul Oficial". Declarația va conține exact aceleași prevederi care sunt în memorandum.

Realizator: Memorandumul cuprinde toate cerințele sindicatelor din Educație? Pentru că acestea au anunțat mâine un alt miting.

Marius Budăi: Memorandumul cuprinde exact cele publicate. După cum spuneam, va fi însoţit de această declarație privind politica generală de salarizare în sistemul național de învățământ și cuprinde exact cele solicitate de dumnealor - și mă refer aici la viitoarea grilă din viitorul proiect de lege a salarizării unitare: să plece de la salariul debutantului sau asistentului universitar, salariul mediu brut pe țară utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Realizator: Aminteați mai devreme și de lucrătorii din domeniul sanitar, de cei de la Ministerul de Interne...

Marius Budăi: Nu numai de la Interne. Îmi cer scuze că vă întrerup, dar nu vreau să creăm confuzie: e vorba de tot sistemul de apărare și ordine publică.

Realizator: Da, ca să se înțeleagă. Tocmai de aceea, bugetul simte o presiune financiară suplimentară.

Marius Budăi: E clar că simte, pentru că sunt cheltuieli în plus, însă noi, în coaliție, în guvern, am găsit aceste soluții pentru a rezolva aceste probleme. Nu vreau totuși să trec cu privirea și să nu spun de ce suntem în situația asta, pentru că atunci când rezolvi ceva trebuie să conștientizezi de ce ai ajuns în situația asta.

Realizator: De ce?

Marius Budăi: Pentru că... și nu fac acum politică, dar un guvern strict de dreapta, în anii 2020-2021, a pus legea salarizării între paranteze. Bine, și legea pensiilor, dacă ne aducem aminte... Şi atunci este clar că oamenii au ajuns la capătul răbdării și trebuie să rezolvăm aceste lucruri. Dacă atunci s-ar fi continuat legea salarizării, implementarea legii salarizării, acum nu eram în această situație. Dar suntem aici, o rezolvăm și mergem mai departe.

Realizator: Știți cum e, există o vorbă în popor: "Mai bine mai târziu decât niciodată". Prin acest supliment, prin această presiune la buget se vor reduce unele categorii de investiții?

Marius Budăi: Exclus, nu am luat în calcul așa ceva. Deci, în toate discuțiile unde am fost, între cei doi lideri importanți ai celor două mari partide de coaliție - și mă refer la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă -, nu s-a pus în balanță sacrificarea investițiilor sub nicio formă. Din contră, ne dorim să realizăm aceste investiții - și dacă vorbim, de exemplu, de infrastructura rutieră, vedeți că vicepremierul Sorin Grindeanu are un ritm extrem de bun în a contracta și a executa lucrări, și atunci noi ne dorim, pentru că investițiile aduc până la urmă plusvaloare în economie, cu cetățeni angajați, cu taxe virate la stat și cu ceea ce înseamnă dezvoltare și pe verticală, și pe orizontală.

Realizator: Da; doar contestațiile ne mai încurcă, apropo de infrastructură, mai ales cea rutieră. Dar bani?

Marius Budăi: Sunt lucruri pe care trebuie să le depășim, și aceste contestații sunt prevăzute în lege. Este dreptul oricăruia, dar trebuie să avem acea prevedere în lege - și s-a tot modificat legea achizițiilor - încât să nu fie abuzat acest sistem al contestărilor.

Realizator: Aminteam de buget; dar bani sunt, domnule ministru?

Marius Budăi: Dacă nu aveam soluția, nu luam aceste măsuri.

Realizator: Da...

Marius Budăi: În primul şi în primul rând trebuie să te asiguri că poți finanța ceea ce propui, pentru că altfel e un nonsens legislativ.

Realizator: Educație, domeniul sanitar. Aminteați mai devreme de ceea ce înseamnă structuri, poliție sau cele militare. Transporturile au fost luate în calcul? Pentru că și aici s-au anunțat proteste și au și fost.

Marius Budăi: Aici, au avut o discuție cei din transporturi cu vicepremierul Sorin Grindeanu. Știu că s-au aprobat niște lucruri acolo. Cei de la CFR nu sunt în grila de salarizare, sunt salarizați în afara legii salarizării unitare. S-au găsit și acolo niște soluții. Cred că domnul viceprim-ministru poate să vă explice mult mai clar.

Realizator: Iar legea salarizării când va apărea?

Marius Budăi: Așa cum am primit sarcină de la coaliție - și ceea ce am primit de la coaliție ca sarcină de serviciu până acum am îndeplinit așa cum am primit sarcina și nu voi începe acum să fac altfel -, trebuie ca până în 15 iulie să avem acel draft agreat cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială. Mărturisesc că nu va fi uşor - nu va fi ușor nu din punctul nostru de vedere, ci de a comoda acel draft cu Comisia Europeană în special, după care, începând cu 15 iulie până la 1 septembrie, să dezbatem în continuare cu sindicatele, astfel încât la 1 septembrie proiectul de act normativ să fie dezbătut și aprobat în guvern, după care să fie depus în parlament pentru alte runde de dezbateri, bineînțeles, și după aia, în final, aprobare.

Realizator: De la memorandum am plecat, acolo ne vom opri pentru finalul acestei discuții. Credeți că adoptarea, publicarea în "Monitorul Oficial" alături de acea ordonanță va pune capăt grevei în educație? Cât de optimist sunteți?

Marius Budăi: După cum bine știți, am avut o discuție extrem de interesantă și emoționantă în același timp, ieri, cu doamnele și domnii profesori de la Colegiul Național "I.L. Caragiale" din București - și le mulțumesc pentru asta; a fost o discuție extrem de sinceră și de constructivă. Este practic ceea ce sindicatele și lucrătorii din Educație și-au dorit să obțină de la guvern. Eu cred că odată cu acest memorandum lucrurile se vor aranja și cu siguranță - spun asta și din respect pentru cei peste 300 (300.000 - n.r.) de angajați din sistemul național de învățământ, dar și pentru cei peste 3 milioane de copii și părinții lor. Eu însumi, împreună cu soția mea, avem doi băieți, unul în clasa a VIII-a și unul în anul III la Universitate, și sunt ani terminali, și îmi dau seama și cunosc emoțiile părinților care au copii, mai ales în ani terminali.

Realizator: Da, ca părinte, evident... Să vă trăiască, să ne trăiască tuturor!

Marius Budăi: Mulţumim frumos, la fel tuturor!

Realizator: Şi să rămânem optimiști. Vor fi reacții și din partea sindicatelor din Educație. Cred că de aici încolo putem fi ceva mai optimiști - asta, în condițiile în care așteptăm, cum spuneam, și o reacție din partea sindicatelor din învățământ.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
România 21 Noiembrie 2024, 22:20

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco

În total sunt 950 de secții de votare în afara țării, cele mai multe în Italia și Spania.

Alegeri prezidențiale: 68 de secții de votare în Franța și în principatul Monaco
Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde
Sport 21 Noiembrie 2024, 22:08

Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde

FC Botoșani a izbutit prima victorie pe teren propriu în acest sezon, 1-0 cu FCSB, prin golul marcat de Zoran Mitrov

Superliga de fotbal. FC Botoșani a răpus-o pe FCSB în ultimele secunde
Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
Politică 21 Noiembrie 2024, 21:59

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local

Duminică, în aceeaşi zi cu organizare a primului tur al alegerilor prezidenţiale în România, la Bucureşti are loc şi un...

Odată cu primul tur al prezidenţialelor, cetăţenii capitalei sunt aşteptaţi la referendumul local
APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Life & Style 21 Noiembrie 2024, 21:48

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol, iar sănătatea şi bunăstarea oamenilor ar putea fi afectate pe termen...

Fauna sălbatică, inclusiv din România, este în pericol din cauza distrugerii biodiversităţii
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
În lume 21 Noiembrie 2024, 21:39

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi că, după ce Ucraina a operat atacuri cu rază lungă de acţiune împotriva Rusiei,...

Vladimir Putin a precizat că Moscova a testat joi o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, ca răspuns la agresiunea Occidentului
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză