Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Mircea Geoană:Trebuie să schimbăm în mod masiv modul în care statul român se raportează la Diasporă

Interviu in exclusivitate pentru RRA cu secretarul general adjunct la NATO, Mircea Geoană.

Mircea Geoana. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Aprilie 2024, 07:40

Secretarul general adjunct la NATO, Mircea Geoana s-a aflat zilele acestea într-o vizită în Italia, împreună cu ambasadorii statelor NATO.

În cadrul vizitei, Mircea Geoana a mers la baza militară Cameri, unde am vizitat fabrica aeronautica ce contribuie la construirea celor mai moderne avioane multirol F-35 Lightning II.

Aceste aeronave de generația a V-a, pregătite pentru a domina și asigura securitatea spațiului aerian, urmează să ajungă, potrivit secretarului general adjunct la NATO, și în dotarea Armatei Române.

Vizita lui Mircea Geoana in Italia s-a incheiat cu participarea la cea de-a 75-a aniversare a Alianței, în cadrul evenimentului organizat de Societatea Italiană pentru Organizarea Internațională (SIOI), alături de ministrul Apărării, Guido Crosetto.

În discuția bilaterală cu oficialul italian, Mircea Geoana a subliniat importanța NATO, într-un moment critic, ca cel actual.

Ucraina, Orientul Mijlociu, întărirea Flancului Sudic, au fost subiecte aflate pe agenda discuțiilor.

La Roma Mircea Geoana a prezentat cartea sa "Bătălia pentru viitorul României" in fata a peste 130 de conaționali din regiunile Lazio, Abruzzo, Toscana si Umbria.

Reporter: "Bătălia pentru viitorul României" s-a prezentat aici, la Roma, în rândul românilor din regiunea Lazio în special, dar nu numai. Au venit români chiar și din Toscana și Abruzzo. Care este mesajul pe care doreați să-l transmiteți cu acest prilej românilor din Italia?

Mircea Geoană: În primul rând, un mesaj de speranță, de încredere. Trăim momente foarte complicate: război în Ucraina, Orientul Mijlociu este și el foarte incadescent. Foarte mulți români au ales și încă aleg să plece din țară pentru a-și găsi o viață mai bună ... în Italia foarte mulți, în alte țări europene și în întreaga lume. Și atunci mesajul meu este legat de faptul că suntem, indiferent dacă suntem în Lazio, în Toscana sau undeva în România, fiicele și fii aceleași națiuni și că indiferent unde suntem și unde ne-a purtat viața și destinul, și profesia, aparținem aceleași națiuni și că e nevoie ca națiunea română să rămână unită prin limbă, prin cultură, prin interviuri, prin biserică. Bisericile sunt extrem de importante ca loc de adunare, prin centre culturale, prin concerte, prin cultură, prin limbă, prin civilizație.

Al doilea mare mesaj al cărții mele este acela că întotdeauna în momente de cutremur geopolitic, ca cel pe care îl traversează acum Europa și întreaga lume, în trecut înaintașii noștri au profitat de astfel de momente pentru a a înainta pentru a avansa proiectul național românesc. Prima Unire și Alexandru Ioan Cuza nu se puteau face dacă nu erau condițiile din Războiul Crimeei. Dar a mai existat întotdeauna un al doilea mare ingredient pe lângă cutremurul geopolitic a fost faptul că elitele românești, liderii români ai acelei perioade au avut tăria să se adune și să propună națiunii o nouă etapă a proiectului național, a devenirii naționale. Deci ea - cartea - este despre ceea ce ne unește, ceea ce poate încă nu merge suficient de bine și mai ales un mesaj de speranță și de încredere în viitor.

Vizita a început la Torino. Ce alte întâlniri oficiale ați avut în aceste zile in Italia?


Mircea Geoană: Am condus delegatia Consiliului Nord-Atlantic într-o vizită pe care Italia a pregătit-o foarte bine. Am fost la Torino, unde am avut întâlniri cu industria de apărare și de tehnologie din Italia, inclusiv cu companii de talie mică și mijlocie care fac parte din ecosistemul de inovare al NATO. După aceea am fost la La Spezia, unde am vizitat un centru de cercetări maritime și experimentare al NATO, care deja are 65 de ani, 75 de ani are Alianța si 65 are acest centru. De la de la La Spezia am vizitat și șantierele, Fincantieri unde este aproape gata de a fi dat în folosință noul portavion italian Trieste, de ultimă generație. Am avut și acolo întâlniri. Fincantieri are și două șantiere importante în România, la Brăila și la Tulcea și am vorbit cu conducerea companiei Fincantieri. Ei sunt extrem de încântați de ceea ce se întâmplă în România, de muncitori românii - pe care i-am vizitat și eu la Brăila. Și nu în ultimul rând, astăzi am avut o deplasare pe portavionul Cavour, nava amirală a flotei italiene, am avut demonstrații de exerciții militare, de exerciții marine. Am vizitat și fabrica unde se integrează avioanele F35 și am încheiat ziua aici, la Roma, cu o întâlnire cu ministrul Apărării, Guido Crosetto, cu o conferință importantă dedicată partenerilor noștri ai NATO din Orientul Mijlociu și din zona Golfului. Și nu puteam să vin la Roma fără să mă întâlnesc și cu comunitatea românească, să lansez cartea și să mă bucur să fiu alături de concetățenii noștri.

Dacă veți candida la Președinție sau pentru functia de premier si veti fi ales, cum veți încerca să-i ajutați pe românii plecați peste hotare, pe românii din Diaspora? Sunt peste 5 milioane în străinătate.


Mircea Geoană: Deocamdată am un job de făcut la NATO și decizii cu privire la viitorul meu le voi lua la momentul potrivit, dar oricum sunt foarte preocupat și interesat să încercăm să reprezentăm ceea ce spun și în carte, că suntem de fapt o singură națiune și indiferent unde trăim, unde muncim, indiferent dacă suntem prima sau a doua sau a treia generație de români din Diasporă, că avem căsătorii mixte - sunt foarte multe situații de acest gen - cu toții aparținem națiunii române, sau aparținem și națiunii italiene. Nu e o problemă de competiție în această direcție, dar cred că ce trebuie făcut este să schimbăm în mod masiv modul în care statul român se raportează la Diasporă, atât ca abordare și mentalitate, cât și ca resurse. Ca să ai școli românești ai nevoie de bani, ca să susții bisericile să aibă programe de limba română, de istorie și civilizație română - e nevoie de resurse. Trebuie să ajutăm și de acasă! Dacă avem nevoie de cultură, trebuie să investim mai mult în concerte de muzică românească, în expoziții românești, în ceea ce reprezintă cultura și civilizația națiunii noastre. Italienii au un experiment foarte interesant: se numește Casa d'Italia, în care în orașe foarte importante concentrează tot ce înseamnă muncă diplomatică, turism, comerț exterior, cultură, arte. Și cred că trebuie ca România să înceapă să fie mult mai prezentă în în străinătate, în comunitățile noastre, românii vor deveni mai încrezători, mai mândri de țara din care provin și cred că așa vom putea să rămânem împreună indiferent dacă unii vor rămâne aici, alții vor decide să vină acasă. Dacă rezolvăm problemele pentru care românii pleacă de acasă, sunt convins că foarte mulți se vor întoarce acasă.


Vorbind despre contextul internațional, ce repercursiuni are războiul din Orientul Mijlociu asupra Ucrainei?


Mircea Geoană: Noi trebuie să găsim soluții pentru fiecare dintre conflictele sau riscurile de securitate pe care le întâmpinăm. Nu avem luxul să facem prioritizări între Ucraina și războiul Rusiei în Ucraina. Este un război complicat pe scară foarte largă. E un război convențional de a lungă durată. Ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este un risc de escaladare de la un conflict local la un conflict regional. De aceea trebuie să păstrăm o atenție către ambele situații. Avem suficiente resurse, sper să avem și atenție politică pe care s-o putem, să folosim în aceste direcții. Iar ultimele anunțuri făcute de congresul american, de speaker-ul Camerei reprezentanților cu privire la un eventual vot mai rapid cu privire la pachetul pentru Ucraina, pentru cel pentru Israel reprezintă, cred eu, o veste bună. Să sperăm că vom avea și mai multe resurse pentru a-i susține pe ucraineni în continuare.


Ce vă doriți pentru România în acest an destul de greu, un an electoral?


Mircea Geoană: Dacă e vorba de anul electoral, aș vrea ca românii și româncele să vină în număr cât mai mare la vot, de la cei care votează prima dată, la cei care nu au votat niciodată, de la cei de acasă, la cei din Diaspora. Este foarte important să nu lăsăm ca prin indiferență sau poate prin resemnare sau lehamite să lăsăm ca destinul țării noastre - la început de nou ciclu politic începe un nou ciclu istoric - să fie fără participarea și implicarea noastră. De aceea, apelul meu către Diasporă și către cei de acasă: să vină la vot în numai cât mai mare, fiecare are o preferință politică, este absolut legitim, dar cred că există un fel de majoritate tăcută și care nu se exprimă decât foarte rar, care sper ca la alegerile din acest an să vină și să schimbe destinul României, pentru că știu că dacă ne punem mintea putem să facem acest lucru!

Dennis Man şi Nicolae Stanciu, absenţi în partida cu Cipru. Mircea Lucescu are la dispoziţie 24 de jucători
Sport 17 Noiembrie 2024, 10:43

Dennis Man şi Nicolae Stanciu, absenţi în partida cu Cipru. Mircea Lucescu are la dispoziţie 24 de jucători

Dennis Man şi Nicolae Stanciu, absenţi în partida cu Cipru. Mircea Lucescu are la dispoziţie 24 de jucători

Dennis Man şi Nicolae Stanciu, absenţi în partida cu Cipru. Mircea Lucescu are la dispoziţie 24 de jucători
Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Cultură 17 Noiembrie 2024, 09:30

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia

Vechi de peste 1.200 de ani, Codex Aureus este cel mai important manuscris medieval aflat într-o colecţie din România.

Codex Aureus, expus în premieră la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:27

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi

Deşi condiţiile meteo nu o permit în totalitate, mulţi administratori de pârtii au luat primele decizii în acest sens.

Sunt în toi pregătirile pentru un nou sezon de schi
"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
Life & Style 17 Noiembrie 2024, 09:21

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală

Copiii cu vârste între 3 şi 12 ani sunt aşteptaţi împreună cu familiile lor să descopere surprizele şi bucuriile sărbătorilor...

"Lumea lui Moş Crăciun", la Muzeul Copiilor din Capitală
A murit celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly
Sport 17 Noiembrie 2024, 09:16

A murit celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly

Bela Karoly a fost antrenorul Nadiei Comăneci, cu care a obţinut la Montreal, în 1976, prima notă de 10 din istoria Jocurilor...

A murit celebrul fost antrenor de gimnastică Bela Karoly
Ceaţă pe şoselele din 14 judeţe ale ţării
Ştiri 17 Noiembrie 2024, 09:12

Ceaţă pe şoselele din 14 judeţe ale ţării

Pe unele drumuri se poate forma polei.

Ceaţă pe şoselele din 14 judeţe ale ţării
Începe Programul "Rabla pentru tractoare"
Economie 17 Noiembrie 2024, 09:09

Începe Programul "Rabla pentru tractoare"

Valoarea achiziţiei nu trebuie să depăşească 55 de mii de euro, iar voucherele acordate acoperă 65% din preţ.

Începe Programul "Rabla pentru tractoare"
Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza
În lume 17 Noiembrie 2024, 08:59

Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza

Surse militare israliene au comunicat că înteţirea atacurilor aeriene împotriva Hezbollah reprezintă un mesaj transmis...

Bombardamentele continuă în Israel, Liban și Fâșia Gaza