Zona euro va avea o "redresare economică lentă"
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Ecoomică prognozează o redresare lentă a zonei euro, însă aceasta va fi diferită de la o ţară la alta.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 26 Mai 2010, 20:19
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Ecoomică (OCDE) prognozează o redresare lentă a zonei euro, dar avertizează asupra riscului pe care-l reprezintă situaţia economică din aşa-numitele state periferice, cum ar fi Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia care au luat măsuri de austeritate.
România nu face parte din această organizaţie cu 30 de state care deţin împreună 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.
În condiţiile în care în 2009 Produsul Intern Brut pe ansamblul ţărilor membre ale OECD s-a contractat cu 3,3%, în 2010 acesta ar urma să crească cu 2,7%, iar în 2011 cu 2,8%.
Previziunile specialiştilor OECD sunt mai bune decât cele făcute în noiembrie anul trecut, când se vorbea de 1,9%, respectiv 2,5%.
Creşterea va fi însă diferită de la o ţară la alta, mai prognozează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Ecoomică.
În Statele Unite, de pildă, se anticipează o creştere de 3,2% atât anul acesta, cât şi în cel viitor, în Japonia se preconizează 3% în 2010 şi 2% în 2011.
Cu mult mai mici vor fi, în schimb, valorile în ţările din zona euro: 1,2% anul acesta şi 1,8% la anul.
Şomajul la un punct maxim de 8,5 la sută
Deşi activitatea economică redevine dinamică, în schimb şomajul a atins, se pare, punctul maxim, de 8,5% în ultimii ani, în ţările OECD numărul şomerilor crescând cu 16 milioane.
De aceea, OEDC recomandă ca ţările să prevadă în bugetele lor programe eficace în sprijinul persoanelor celor mai expuse la şomajul de lungă durată.
De asemenea, organizaţia avertizează asupra riscurilor de supraîncălzire şi inflaţie care s-ar putea accentua în special in ţările emergente, putând să influenţeze negativ reluarea creşterii economice.
Riscuri importante prezintă şi instabilitatea datoriei suverane, ceea ce, spune OECD - pentru zona euro a pus în evidenţă necesitatea unor măsuri ambiţioase de întărire a disciplinei bugetare.
În opinia Organizaţiei Economice pentru Cooperare şi Dezvoltare, eforturi economice internaţionale coordonate au permis evitarea unei grave recesiuni, însă provocările rămân în continuare foarte mari.
Numeroase ţări trebuie să gestioneze o creştere economică încă fragilă şi să adopte un model fiscal durabil.