Zona euro se confruntă cu noi probleme
Zona euro se confruntă, din nou, cu puternice turbulenţe alimentate de Irlanda, aflată sub presiune crescută pentru a accepta un ajutor european şi de Portugalia ce ar putea avea aceeaşi soartă.
Articol de Sorin Solomon, 16 Noiembrie 2010, 12:00
Mai multe ţări din zona euro s-ar putea confrunta, din nou, cu puternice turbulenţe alimentate de Irlanda, aflată sub presiune crescută pentru a accepta un ajutor european, de Portugalia ce ar putea avea aceeaşi soartă, şi de Grecia, al cărui deficit a fost, de curând, revizuit în creştere, comentează France Presse.
"Există îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a zonei euro în ansamblul său", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, subliniind că situaţia din Irlanda suscită "tensiuni" în toată uniunea monetară.
Şase luni după ce au sărit în ajutorul Atenei, miniştrii de finanţe din cele 16 ţări ale zonei euro vor aborda acest subiect marţi după-amiază, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Totodată, miercuri va avea loc o reuniune a miniştrilor de finanţe la nivelul întregii UE.
Prioritatea, Irlanda
Capacitatea acestei ţări de a resorbi enormul său deficit, suscită îngrijorări ce cresc continuu.
Aceste temeri au împins, săptămâna trecută, ratele dobânzilor la titlurile de stat la un nivel record.
Eventualitatea unei recurgeri iminente a Irlandei la mecanismul de sprijin financiar european prinde contur, chiar dacă Dublinul şi oficialii europeni afirmă că problema unui asemenea ajutor nu s-ar afla imediat pe ordinea de zi.
Dacă Irlanda ar solicita un ajutor financiar prin fondurile de salvare ale zonei euro, la fel cum a făcut-o Grecia în primăvară, "vom fi gata să răspundem acestei cereri cât mai repede posibil", a declarat şeful miniştrilor de finanţe din zona euro, luxemburghezul Jean-Claude Juncker.
"Decizia revine guvernului irlandez", a adăugat el.
Europenii sunt îngrijoraţi că şi alte ţări fragile cum sunt Portugalia, Spania, Grecia sau Italia, s-ar putea molipsi din cauza situaţiei din Irlanda, acestea aflându-se şi ele în vizorul pieţelor financiare, mai scrie AFP.
Ministrul portughez de finanţe, Fernando Teixeira dos Santos, a recunoscut, luni, că a existat un "risc ridicat", ca ţara să să recurgă la un ajutor financiar exterior.
Portugalia ar putea apela la ajutor financiar extern
Portugalia se confruntă cu un "risc mare" de a face apel la ajutor financiar extern, pentru a-şi rezolva dificultăţile bugetare, a declarat ministrul portughez de Finanţe, Fernando Teixeira dos Santos, pentru cotidianul Financial Times.
Vizavi de riscurile de "contaminare" către ţara sa a problemelor financiare ale Irlandei, presată să accepte un ajutor european, Fernando Teixeira dos Santos a estimat că Portugalia se găseşte în prima linie.
"Riscul este mare, deoarece nu facem faţă problemelor unei singure ţări. Este problema Greciei, a Portugaliei şi a Irlandei. Nu este numai problema acestei ţări", a mai precizat el.
"Pieţele privesc aceste economii ca un ansamblu, deoarece suntem toate în zona euro, şi poate că ar considera lucrurile altfel dacă nu ne-am afla în zona euro", a adăugat ministrul portughez de Finanţe, Fernando Teixeira dos Santos.
"Toate astea au de-a face cu zona euro şi stabilitatea în zona euro, de aceea contaminarea într-un asemenea context este mai probabilă", a asigurat Teixeira dos Santos.
Mai devreme, ministrul portughez a cerut conducerii de la Dublin să ia în considerare celelalte ţări din zona euro, într-un apel indirect către guvernul irlandez de a accepta un ajutor financiar extern.
"Nu aş vrea ca prin aceasta să dau o lecţie guvernului irlandez, dar vreau să cred că va decide ce este cel mai bine, atât pentru Irlanda, cât şi pentru zona euro. Vreau să cred că va şti să ia decizia corectă", a declarat el.
Săptămâna trecută, la fel ca şi Irlanda, Portugalia a stârnit îngrijorarea pieţelor, rata dobânzii pentru obligaţiunile acestui stat atingând niveluri istorice, în pofida planului de austeritate fără precedent pe care guvernul doreşte să-l pună în aplicare.
Poziţia Germaniei "poate împinge unele ţări în faliment"
Poziţia dură a Germaniei în privinţa datoriilor ţărilor ar putea împinge unele state europene îndatorate, precum Portugalia şi Irlanda, în faliment, a declarat, luni, premierul elen George Papandreou, transmite Reuters.
Papandreou a arătat că insistenţa Germaniei pentru crearea unui mecanism prin care băncile şi pieţele de obligaţiuni să suporte o parte din costul unei eventuale întârzieri de plată a datoriilor, din 2013, ar putea înfrânge unele economii comunitare.
"Planul ar putea obliga unele economii să intre în faliment", a avertizat premierul elen în timpul unei vizite la Paris.
Randamentul obligaţiunilor statelor cu datorii mari, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, a crescut puternic de când cancelarul german Angela Merkel a lansat luna trecută discuţiile despre mecanismul de restructurare a obligaţiilor financiare ale ţărilor cu probleme.
"Planul a creat o spirală de dobânzi în creştere pentru ţările care par să fie în situaţii dificile, precum Ilranda sau Portugalia", a mai spus Papandreou.
Criza datoriilor din zona euro s-a declanşat în 2009, când guvernul de la Atena a dezvăluit că finanţele Greciei sunt într-o situaţie mult mai gravă decât s-a crezut.
Eurostat a revizuit, luni, deficitul bugetat al Greciei aferent anului 2009, pentru a treia oară, de la nivelul estimat anterior de 13,6% la 15,4% din PIB.
Ministerul elen de Finanţe a anunţat că va putea reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, în conformitate cu angajamentul asumat.