Un mare producător de legume, "afectat de scumpirea energiei"
Un mare producător de legume în sere încălzite propune o decizie politică la nivel de minister, prin care să fie eşalonate plăţile până în vară.
Articol de Radiojurnal, 20 Ianuarie 2014, 14:18
Unul dintre cei mai importanţi producători de legume în seră, Societatea Leoser, din Popeşti-Leordeni solicită intervenţia Ministerului Economiei pentru amânarea scumpirii căldurii folosite de companii.
Preţul gigacaloriei furnizate de RADET consumatorilor industriali a crescut cu 40%, de la începutul acestui an.
Victor Niţu, directorul serelor "Leoser", deţinătoarea unor suprafeţe foarte mari de sere încălzite, susţine că, scupirea căldurii va aduce la creşterea consistentă a costului de producţie a legumelor.
"Automat, preţul de cost al produsului va creşte cu 20%, având în vedere că gigacaloria reprezenta în jur de 50% din preţul de cost. Deci, de la 50% se duce undeva la 70% din preţul de cost", spune Victor Niţu.
Scumpirea gigacaloriei îşi va face simţite efectele la cumpărători, în următoarele săptămâni - susţine reprezentantul producătorului de legume.
Legume "mai scumpe"
În plus, creşterea costurilor ar putea obliga societatea să trimită în şomaj din cei aproximativ două mii de angajaţi, sau chiar să îngheţe producţia în sere încălzite.
Într-o astfel de situaţie, preţul legumelor la vânzare se va scumpi şi mai mult - spune preşedintele Federaţiei Pro Agro, Alex Jurconi.
"Dacă de pe piaţă dispare cel mai important producător şi furnizor de legume proaspete, obţinute în sere încălzite, atunci piaţa devine liberă, se crează un vid, care va fi ocupat rapid de importatori şi care îşi vor regla între ei preţurile, la un nivel care să permită, până la urmă, vânzarea.
"Or, acest preţ, în mod sigur, va fi crescut. Dacă producţia autohtonă de legume obţinute în sere dispare, ceea ce este preconizabil în actualele condiţii de cost ale gigacaloriei, atunci nu avem altă alternativă pentru consumatorul bucureştean, decât importurile.
"Or, importurile se vor regla la un preţ la care încă acel consumator va cumpăra, care, în mod sigur, preţul va fi mai mare, ceea ce, în acest moment "Leoser"-ul şi "Fructifruct"-ul livrează pieţei, o posibilă creştere, de 50%, a preţului legumelor de consum, obţinute în sere încălzite", spune Alex Jurconi.
Producătorii de legume în sere încălzite, afectaţi de scumpirea gigacaloriei, propun o decizie politică la nivel de minister, prin care să fie eşalonate plăţile sau chiar amânate până în lunile de vară, astfel ca angajaţii să nu ajungă în şomaj, iar legumele produse în România să nu se scumpească.