TVA la carne "ar putea fi redusă"
Ministrul agriculturii, Daniel Constatantin, spune că, după pâine, reducerea taxei pe valoarea adăugată este luată în considerare şi pentru carne.
Articol de Radiojurnal, 25 Octombrie 2013, 16:55
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin a precizat că firmele din industria cărnii trebuie să fie unite şi să ofere garanţii ministerului finanţelor şi premierului că reducerea TVA la produsele din carne va avea ca efecte o piaţă concurenţială corectă, salvarea locurilor de muncă şi încasări la buget.
"Următorul produs care ar trebui să beneficieze de TVA redus este carnea, pentru că şi aici avem o evaziune, din păcate, foarte mare, care depăşeşte 40%. Avem un sector în care trebuie să investim foarte mult în continuare pentru că, din păcate, importăm 60-70% din materia primă.
"Pe parcursul anului 2014, după ce vom face o evaluare cu privire la implementarea TVA-ului redus la pâine şi pe tot lanţul de producţie, după aceea vom lua decizia dacă vom extinde" a declarat Daniel Constantin.
Mulţi producători din domeniul cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului şi susţin că reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie.
De la 1 septembrie, în urma unei decizii a guvernului, taxa pe valoare adăugată pentru pâine a scăzut de la 24 la 9%.