Tranzacţiile financiare "trebuie controlate mai strict"
Consiliul internaţional pentru stabilitate financiară avertizează că în 2012 industria bancară nereglementată a crescut simţitor în întreaga lume şi mai ales în Europa.
Articol de Mihaela Mihai, 19 Noiembrie 2012, 13:26
Reguli mai stricte pentru tranzacţiile financiare - este cererea Consiliului pentru stabilitate financiară, după ce a constatat că în anul 2012 industria bancară nereglementată a crescut simţitor în întreaga lume şi mai ales în Europa.
Consiliul este un organism creat în urmă cu trei ani pentru a monitoriza pieţele financiare internaţionale şi, potrivit datelor sale, această industrie aşa-numită "gri" a ajuns la 67.000 de miliarde de dolari.
În 2008, falimentul băncii americane de investiţii Lehman Brothers a zguduit întregul sistem bancar mondial.
Pentru ca episodul să nu se repete, organismele internaţionale au adoptat reguli stricte în încercarea de a limita practicile de risc ale băncilor.
Acum, însă, există motive de îngrijorare că instituţiile financiare folosesc tot mai mult aşa-numita "industrie bancară gri", adică cea nereglementată, pentru a trece peste regulile noi.
Numai în acest an această industrie a crescut semnificativ ajungând la 67.000 de miliarde de dolari, cu mult peste estimări.
Potrivit unor cercetări, în 2005, 44% din astfel de activităţi bancare în umbră aveau loc în Statele Unite. În prezent, au scăzut la 35%.
Creşte în schimb ponderea Europei şi a Marii Britanii. În aceste condiţii, Consiliul pentru stabilitate financiară, format din reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare financiară şi ai băncilor centrale, recomandă reglementări mai dure pentru a reduce riscurile.
Consiliul consideră totodată că inastituţiile financiare mari ar trebui să fie obligate să-şi informeze mai bine acţionarii privind astfel de tranzacţii cu risc.
Propunerile Consiliului vor fi înaintate şefilor de stat din G 20 la summitul de anul viitor de la Sankt Petersburg din Rusia.