Tinerii ar putea primi bani pentru înfiinţarea de firme
Premierul Emil Boc a declarat în urmă cu două saptămâni că ordonanţa va fi aprobată de guvern împreună cu normele de aplicare, iar programul va fi aplicat atât în 2010, cât şi în 2011.
20 Octombrie 2010, 16:03
O ordonanţă de urgenţă care are menirea de a-i încuraja pe tineri să-şi înfiinţeze firme ar putea fi supusă aprobării în şedinţa de guvern din acestă după-amiază.
Proiectul de act normativ prevede că tinerii întreprinzători, în vârstă de până 35 de ani, ar putea beneficia de o serie de facilităţi.
Una dintre ele - acordarea unei sume nerambursabile în valoare de 10 mii de euro.
Anunţul că ordonanţa va fi supusă aprobării guvernului a fost făcut de ministrul economiei, Ion Ariton.
Printre înlesnirile care ar putea fi acordate tinerilor cu vârsta de sub 35 de ani care îşi deschid o afacere se numără scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate pentru veniturile aferente timpului lucrat de patru salariaţi, angajaţi pe durată nedeterminată.
Un alt posibil beneficiu este o alocaţie financiară nerambursabilă reprezentând cel mult 30% din valoarea proiectului de investiţii, dar nu mai mult de 10 mii de euro.
De asemenea, statul ar urma să acorde garanţii pentru creditele solicitate băncilor de tinerii oameni de afaceri.
Garanţia ar trebui să nu fie mai mare de 80% din valoarea creditului solicitat şi nu mai mult de 80 de mii de euro.
Program bun, sume alocate prea mici
Preşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Ovidiu Nicolescu, spune că şi organizaţia sa a fost implicată în redactarea actului normativ.
Acesta declară că programul e bun, dar în opinia sa, suma alocată pentru lunile rămase din anul acesta, un milion de euro, este prea mică .
Ca urmare, Ovidiu Nicolescu declară că a cerut guvernului ca la anul fondurile să fie de 100 de milioane de euro.
Ovidiu Niculescu spune că, dincolo de limitările de buget, mai există şi alte raţionamente pentru care programul ar urma să-i ajute doar pe tineri.
"Pe de o parte, pentru că tinerii sunt confruntaţi cu cele mai multe probleme - ştiţi că şomajul în rândul tinerilor este foarte ridicat; şi, doi, interesul naţional prioritar este să încurajeze categoriile de întreprinzători tineri, dintre care în mod precis o parte vin cu afaceri bazate pe tehnologii de vârf, afaceri în domeniul serviciilor mai puţin utilizate în România, deci care contribuie la restructurarea economiei româneşti, la îmbunătăţirea structurii sale", spune Ovidiu Nicolescu.
Premierul Emil Boc a declarat în urmă cu două saptămâni că ordonanţa va fi aprobată de guvern împreună cu normele de aplicare, iar programul va fi aplicat atât în 2010, cât şi în 2011.