Ţările vecine României evoluează diferit în criză
În trimestrul întâi, Ungaria a ieşit din recesiune, cu o creştere economică de 0,9 la sută, iar economia Bulgariei s-a contractat cu 3,6 la sută în ultimul an.
Articol de Sorin Solomon, 09 Iunie 2010, 14:58
Ungaria a ieşit din recesiune în primul trimestru al lui 2010, cu o creştere economică de 0,9 la sută faţă de trimestrul precedent, conform datelor oficiale definitive publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică, transmite AFP.
Economia ungară a suscitat în ultimele zile îngrijorarea pieţelor, după declaraţiile alarmiste ale conducătorilor politici care compară Ungaria cu Grecia, dezminţite de către ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy.
Produsul Intern Brut al Ungariei a scăzut pentru cinci trimestre consecutiv, începând din trimestrul al patrulea al lui 2008.
Creşterea de 0,9 la sută din primul trimestru al anului este surprinzătoare, deoarece analiştii economici estimau o scădere a economiei de 0,1 până la 0,3 la sută, şi prevedeau întoarcerea la creştere în trimestrul al doilea sau al treilea al anului.
Creşterea anuală a economiei Ungaria este mai modestă, de 0,2 la sută.
Într-un raport publicat pe 31 mai, Banca Centrală a Ungariei şi-a revizuit în creştere estimările privind creşterea în 2010, la 0,9 la sută din PIB, şi a estimat pentru 2011 o creştere economică de trei la sută
Bulgaria continuă scăderea
Produsul Intern Brut al Bulgariei a înregistrat o scădere anuală de 3,6 la sută, în primul trimestru al lui 2010, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică, citat de AFP.
Într-o estimare provizorie de pe 12 mai, institutul prevedea un recul al economiei de patru la sută.
PIB-ul Bulgariei a ajuns la 7,184 miliarde de euro în primul trimestru al anului, adică 952 de euro pe cap de locuitor, a precizat institutul.
Contracţia PIB este cauzată de scăderea sectorului agricol, cu 1,3 la sută, şi a sectorului serviciilor, cu 1,2 la sută.
În sectorul industrial, activitatea economică a scăzut cu 0,9 la sută în primul trimestru al anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2009.
Institutul nu a oferit date pentru comparaţia de la un trimestru la altul asupra evoluţiei PIB.
În 2009, economia Bulgariei a scăzut cu cinci la sută faţă de 2008.
Ministrul bulgar de Finanţe estimează o creştere uşoară a economiei anul acesta, de 0,3 la sută, faţă de creşterea de 0,2 la sută estimată de Fondul Monetar Internaţional.