"Tarife mai mici" la energia plătită pentru irigaţii
Guvernul doreşte să scadă tarifele pe care Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare le plăteşte la energia folosită pentru irigaţii, anunţă premierul Victor Ponta.
28 Mai 2013, 21:24
Guvernul va discuta săptămâna viitoare proiectul de ordonanţă prin care îşi propune să scadă tarifele pe care Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare(ANIF) le plăteşte la energia folosită pentru irigaţii - a anunţat la Brăila premierul Victor Ponta.
Proiectul mai prevede însă şi taxarea suplimentară a fermierilor care beneficiază de irigaţii.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, spune că ANIF a adus apa mai aproape de cerinţele producătorilor agricoli.
Astfel, în această lună s-a realizat o operaţiune care nu a mai fost făcută de foarte mult timp în România şi anume prima umplere a canalelor de irigaţii.
În acest fel, fermierii se pot asigura că pot să irige la preţuri mult mai mici şi pe suprafeţe mult mai mari.
Din actul normativ ce se va dezbate la guvern, săptămâna viitoare, legat de ANIF se va putea vorbi de un preţ la energie cu 20% mai mic decât în anul 2011.
Taxă anuală pentru irigaţii
Toţi fermierii ale căror terenuri dispun de sisteme de îmbunătăţiri funciare, fie că se află sau nu pe proprietatea lor, vor plăti o taxă potrivit unui proiect al ministerului agriculturii.
Impozitul variază în funcţie de suprafaţa de teren, de complexitatea şi valoarea lucrărilor care au fost sau vor fi executate de ANIF în proprietate.
Cuantumul taxei porneşte de la 500 de lei pe an şi poate depăşi 1500 de lei.
Premierul Victor Ponta spune că oamenii trebuie să fie convinşi că este în avantajul lor să acceseze sistemul de irigaţii, fiind vorba despre un proiect strategic pentru ţară.
Întrebat dacă există un plan sau o strategie pentru combaterea efectelor secetei, anunţate de meterologi pentru această vară, premierul Ponta a subliniat că s-au făcut toate pregatirile de către autorităţile locale şi ministerul agriculturii, însă a insistat asupra nevoii de a avea irigaţii pe termen lung, în contextul schimbărilor climatice.