Subvenţiile pentru căldură, "acordate şi iarna aceasta"
Premierul Emil Boc a anunţat că subvenţiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe şi în acest an, iar anul viitor, din aprilie, se va aplica noua strategie din domeniu.
Articol de Sorin Solomon, 19 August 2010, 16:19
Premierul Emil Boc a anunţat, joi, că subvenţiile pentru termoficare vor fi acordate mai departe şi în acest an, iar anul viitor, din aprilie, se va aplica noua strategie din domeniu, la care guvernul lucrează în momentul de faţă.
Emil Boc a declarat pe şantierul Autostrăzii Transilvania, că a cerut guvernului să pregătească strategia astfel încât, de anul viitor, subvenţia să fie acordată numai celor care au nevoia socială a fi susţinuţi de stat şi a nu mai fi plătită nediferenţiat, aşa cum s-a practicat în ultimii zece ani.
"Subvenţiile pentru termoficare vor merge mai departe. Anul acesta, la fel ca anul anterior, va fi, pe de-o parte, o subvenţie pe care o primesc primăriile la combustibil, până la 45 la sută, şi, de asemenea, populaţia primeşte subvenţia în funcţie de venituri pentru căldură" a mai spus Emil Boc.
Acesta a mai spus că a cerut echipei interministeriale să pregătească strategia astfel încât ca de anul viitor subvenţia să fie acordată doar celor care au nevoia socială de a fi susţinuţi de stat.
"În toamna acestui an, se va merge încă pe această formulă, întrucât primăriile trebuie să aibă resurse să achiziţioneze din timp combustibilul", a afirmat premierul Boc.
Noua strategie a subvenţionării căldurii, finalizată în primăvară
Acesta a precizat că, din aprilie 2011, urmează "să se intre pe noua strategie la care guvernul lucrează în momentul de faţă".
Premierul Emil Boc a cerut recent mai multor miniştri ca până joi, 19 august, să îi prezinte un raport privind variantele de subvenţii la energia termică furnizată în sistem centralizat populaţiei.
Grupul interministerial este format din reprezerntanţi ai ministerelor Economiei, Muncii, Administraţiei, Mediului şi Finanţelor, precum şi din oficiali ai Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi ai ISPE.
O parte din banii pentru înlocuirea sistemelor centralizate actuale de furnizare a căldurii către populaţie ar putea fi atraşi din vânzarea certificatelor de dioxid de carbon .
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în luna mai, după finalizarea negocierilor cu FMI, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care şi diminuarea masivă a subvenţiilor la încălzire prin direcţionarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.
Scrisoarea de intenţie la acordul stand-by, redactată după negocierile din luna august cu FMI, relevă că Guvernul s-a angajat inclusiv să elimine subvenţiile la încălzire.