Statul român, acţionar majoritar la şantierul naval de la Mangalia
Statul român şi societatea olandeză Damen au ajuns la o înţelegere privind preluarea şantierului naval de la Mangalia.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Martie 2018, 16:13
Statul român şi societatea olandeză Damen au ajuns la o înţelegere privind preluarea şantierului naval de la Mangalia.
Purtătorul de cuvânt al ministrului economiei, Alexandru Macoveiciuc, a declarat că se va înfiinţa o societate mixtă în care Damen va deţine 49% din acţiuni, iar Ministerul Economiei - 51% din participaţie, devenind acţionar majoritar.
După ce statul a blocat acum trei luni o tranzacţie similară cu societatea olandeză, muncitorii de pe şantier nu prea mai cred că situaţia va fi rezolvată şi au venit să protesteze în faţa sediului Ministerului Economiei.
Reporterul RRA, Cătălin Trandafir, l-a întrebat pe liderul sindicatului, Laurentiu Gobeajă, care este situaţia actuală de pe şantier.
Laurentiu Gobeajă: "Se ştia de problemele noastre de aproximativ doi ani, că numărul de nave scădea în timp şi că urma să avem o perioadă de gol de lucru.
Nu au luat nicio decizie şi în toată această perioadă noi am sesizat, în mod repetat, şi ministerul, şi reprezentanţii societăţii că ne îngrijorează faptul că nu vom mai avea de lucru.
A plecat şi ultima navă construită la Mangalia pe 7 februarie.
De atunci, 700 de salariaţi nu mai au ce să facă, docuri goale, e pustiu şantierul pe jumătate.
Subcontractări noi nu avem complete, în viitorul apropiat nu cred că vom mai construi; probabil, dacă situaţia se va redresa, peste un an sau chiar mai mult."
Sindicaliştii de la şantierul naval Mangalia, care au protestat la Bucureşti, cer creşterea salariilor, care sunt cele mai mici din industria navala românească, spun ei.
Situaţia financiară a companiei a dus la plecarea, în ultimul an şi jumatate, a peste 700 de lucrători, iar negocieri privind majorarea lefurilor nu au mai avut loc de trei ani, relatează Rador.