Stabilitatea zonei euro, "garantată de statele europene"
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a asigurat că nu se pune problema intrării în incapacitate de plată a vreunui stat din zona euro.
Articol de Sorin Solomon, 28 Aprilie 2010, 16:52
Statele europene, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană sunt hotărâte să garanteze stabilitatea zonei euro, a declarat la Tokyo, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.
"În opinia mea, nu există nicio îndoială că problemele Greciei vor primi la timp un răspuns", a afirmat Jose Manuel Barroso într-o conferinţă de presă ocazionată de un summit UE-Japonia.
El a arătat că restructurarea datoriei Greciei nu reprezintă o opţiune.
"Statele membre ale zonei euro, Comisia Europeană şi BCE sunt hotărâte să garanteze stabilitatea financiară a regiunii", a adăugat Jose Manuel Barroso.
Liderii statelor din zona euro se vor reuni pe 10 mai, la Bruxelles, la un summit extraordinar privind situaţia financiară a Greciei.
Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a convocat pentru luna mai un summit al liderilor de state şi de guverne din zona euro pentru activarea ajutorului convenit pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată.
Herman Van Rompuy a solicitat organizarea unui summit al şefilor de state şi de guverne din zona euro "în jurul datei de 10 mai".
Herman Van Rompuy a solicitat organizarea unui summit al şefilor de state şi de guverne din zona euro "în jurul datei de 10 mai", după ce amplificarea problemelor autorităţilor de la Atena a crescut riscul ca statul elen să intre în incapacitate de plată.
Criza datoriilor Greciei s-a accentuat după ce agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a retrogradat marţi ratingul statului elen la un nivel inclus în categoria "junk".
Guvernul elen a avertizat că Grecia nu poate rambursa datorii de nouă miliarde de euro scadente pe 19 mai, din cauza dificultăţilor de pe pieţele financiare.
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a asigurat că nu se pune problema intrării în incapacitate de plată a vreunui stat din zona euro.
Agenţiile de rating, nemiloase cu Grecia
Comisia Europeană cere agenţiilor de rating să arate mai multă responsabilitate în cazul crizei din Grecia.
Agenţiile de rating, acuzate deja că nu au prevăzut criza financiară din 2008, au intrat din nou în atenţia Comisiei Europene, care le-a cerut să demostreze responsabilitate în cazul crizei bugetare din Grecia, transmite AFP.
"Aşteptăm de la agenţiile de rating, ca şi de la alţi jucători din sistemul financiar, în special în timpul acestei perioade dificile, să se comporte cu responsabilitate şi rigoare", a declarat purtătorul de cuvânt al CE în domeniul serviciilor financiare, Chantal Hughes.
El a spus că nu este rolul Comisiei să aprecieze dacă ratingurile atribuite de agenţii sunt corecte sau nu, dar instituţia aşteaptă de la acestea, când evaluează riscurile, să ţină cont de fundamentele economiei elene şi planul de susţinere pregătit de BCE, FMI şi CE.
În luna decembrie va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene privind activitatea agenţiilor de evaluare financiară, a amintit Chantal Hughes.
Noua legislaţie va obliga agenţiile să se înregistreze pentru a desfăşura activităţi în UE şi să respecte reguli de bună conduită, inclusiv mai multă ransparenţă privind metodele de evaluare.
Analiştii agenţiilor vor fi supuşi unui sistem de rotaţie, astfel încât să fie asigurată independenţa lor şi să fie evitat conflictul de interese.