Şomajul tinerilor, discutat la Luxemburg
Un învăţământ de calitate în şcolile de ucenici poate contribui la scăderea şomajului în rândul tinerilor, printr-o trecere mai uşoară de pe băncile şcolii spre piaţa muncii.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 15 Octombrie 2013, 18:44
Şomajul în rândul tinerilor este una dintre temele centrale ale dezbaterilor de azi, din Consiliul pe probleme sociale de la Luxembourg.
Potrivit celor mai recente statistici, în Uniunea Europeană aproape 5,5 milioane de tineri sub 25 de ani nu au o slujbă.
Miniştrii muncii din ţările comunitare şi-au exprimat printr-o declaraţie comună angajamentul ferm pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Aceasta implică măsuri complementare la nivel naţional şi al UE.
Un învăţământ de calitate în şcolile de ucenici de pildă poate contribui la scăderea şomajului în rândul tinerilor, printr-o trecere mai uşoară de pe băncile şcolii prin piaţa muncii.
Autorităţile române au modificat în acest an legislaţia ce reglementează ucenicia la locul de muncă, tocmai în ideea de a asigura o formare profesională de calitate, preciza la dezbaterile din Consiliu ministrul Mariana Câmpeanu.
Ea a vorbit şi despre alte măsuri care i-ar putea ajuta pe tineri să-şi găsească mai uşor un loc de muncă.
"În afara cadrului general, există şi o acţiune concretă între ministerul educaţiei şi unii angajatori pentru a aplica experienţa din Germania şi Austria în ceea ce priveşte învăţământul dual. Totodată, pentru a facilita efectuarea stagiilor de către absolvenţii de învăţământ superior, am elaborat un proiect de act normativ ce încurajează integrarea tinerilor absolvenţi de învăţământ superior pe piaţa muncii şi schimbul de experienţă cu profesioniştii din domeniul în care ei doresc să lucreze încă de la începutul carierei" a mai spus Mariana Câmpeanu.