Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor
Rata anuală a inflaţiei a crescut din nou, în noiembrie, pentru a doua lună consecutiv, ajungând la 5,11% de la 4,67 de procente în octombrie, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.
Articol de Radio România Actualităţi, 11 Decembrie 2024, 13:29
Rata anuală a inflaţiei a crescut din nou, în noiembrie, pentru a doua lună consecutiv, ajungând la 5,11% de la 4,67 de procente în octombrie, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.
Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina au înregistrat cele mai mari scumpiri în noiembrie, după cum relatează Iulian Olescu: ”În topul scumpirilor din ultimele 12 luni, pe primul loc se situează serviciile poştale, cu creşteri medii de aproape 17,9%, urmate de fructele proaspete, cu peste 17,4 procente, de margarină, cu aproximativ 15,8% şi de categoria alte legume şi conserve de legume, cu peste 14 procente. Faţă de noiembrie 2023, preţurile produselor alimentare au crescut, în medie, cu 5%, iar tarifele serviciilor cu 7,5 procente, explică analistul financiar Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România.
Adrian Codirlaşu: ”Componenta de servicii, dacă ne uităm la toate raportările lunare, vedem că rămâne consistent la niveluri ridicate. Am avut majorări succesive ale salariului minim pe economie. Cei mai mulţi lucrători angajaţi cu salariul minim pe economie sunt în această componentă de servicii şi, prin urmare, pe partea de servicii am avut o creştere a costului, care e reflectată apoi în preţuri, cum e normal.
De asemenea, avem deficitul bugetar ridicat. Deficitul bugetar ridicat este inflaţionist. De ce? Pentru că Guvernul atunci când emite datorie pentru a-l finanţa practic e echivalentul a tipări bani, bani care caută să cumpere bunuri şi servicii, deci creşte cererea şi automat preţurile.”
Pentru anul viitor, analiştii anticipează o valoare situată tot în jur de cinci procente, însă atrag atenţia că în prima parte a lui 2025 s-ar putea să avem o uşoară creştere a inflaţiei, pe fondul unor posibile majorări ale fiscalităţii, dată fiind nevoia de reducere a deficitului bugetar, care este foarte mare. Ulterior, în a doua parte a anului, ar urma să se revină la tendinţa de reducere a inflaţiei, mai spune Adrian Codirlaşu.”/editor Florin Lepadatu/